Beleggen in de AEX Index CFD

In dit artikel bespreken we de AEX Index CFD. De AEX is namelijk populair in de financiële wereld binnen Nederland en in de AEX beleggen is dan ook mogelijk bij Admiral Markets. We behandelen het volgende over beleggen in de AEX index:

 1. Wat betekent AEX index - De AEX index definitie
 2. Waarom beleggen in de AEX CFD
 3. Structuur van de AEX25 stock index
 4. Het gewicht van AEX 25 bedrijven
 5. Bedrijven die onderdeel zijn van de AEX 25
 6. Hoe je begint met beleggen in AEX
 7. Waar je in de AEX Beurs kan beleggen
 8. Wat de AEX beurs koers in 2018 gaat doen
 9. Beleggen in de AEX via MetaTrader 4 Supreme Editie AEX Trading Software
 10. Waarom je met Admiral Markets in de AEX25 index CFD zou handelen
 11. Conclusie van AEX investing

1. Wat betekent AEX index - De AEX index definitie

Je vraagt je misschien af: "AEX wat is dat?" De AEX afkorting staat voor Amsterdam Exchange Index. De AEX definitie is dat het de belangrijkste beurs index van Nederland is en gebruikt wordt als graadmeter van de economische situatie bij vele Nederlandse bedrijven.

Wat dan specifiek de AEX Index betekenis betreft, de index laat de koersontwikkeling van de 25 grootste en meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs zien. De samenstelling van de AEX is dus de 25 grootste Nederlandse bedrijven qua kapitaal. De index bevat onder andere aandelen van grote Nederlandse bedrijven zoals Shell en Unilever.

De 25 bedrijven die in de AE zijn opgenomen zijn allemaal genoteerd aan de Amsterdamse beurs. De samenstelling van de AEX is gebaseerd op de omzet (het aantal verhandelde aandelen keer de beurskoers) van de aandelen en de marktkapitalisatie (hoeveel het bedrijf op de beurs waard is). Hoe groter het bedrijf, hoe zwaarder de weging in de AEX. Shell en Unilever zijn bijvoorbeeld zo groot ten opzichte van andere AEX aandelen, waardoor ze individueel voor bijna 15% meetellen voor de AEX Index Amsterdam.

2. Waarom beleggen in de AEX CFD

beleggen in de aex

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je in de AEX kan beleggen. Het belangrijkste is wel dat wie succesvol wilt beleggen, ervoor dient te zorgen dat er een goede spread aanwezig is. Zo heeft Admiral Markets een minimale spread van 0.2 pips voor de AEX Index Beurs.

Het voordeel van beleggen in de AEX25 CFD ten opzichte van het kopen van een individueel aandeel is dat je een veel betere spreiding hebt. Je bent immers aan het beleggen in 25 aandelen, in plaats van een enkel aandeel. Wie bijvoorbeeld in 2010 voor €10.000 ging beleggen in het AEX aandeel ArcelorMittal, heeft in 2015 nog €3.340 over. Wie echter koos voor het beleggen in de AEX als geheel zit op een kapitaal van €14.100.

Natuurlijk had je ook kunnen handelen in een index dat het beter had gedaan dan de AEX Index, maar niemand heeft een glazen bol zodat het spreiden van je beleggingen over alle aandelen van de AEX het handelen minder riskant maakt.

3. Structuur van de AEX25 stock index

Voor het eerst geopend op 3 januarie 1983, de AEX bestaat uit de meest belangrijke aandelen van Euronext Amsterdam. Het haalde z'n hoogste marktkapitalisatie in het midden van de dot-com bubbel, namelijk 703.18 pips in het jaar 2000. De waarde verminderde met meer dan de helft in 2003. Na een dramatische daling van de waarde, keerde de index terug naar een stijgende trend.

Om te kunnen worden opgenomen bij de Amsterdam Stock Exchange dienen bedrijven aan een aantal eisen te voldoen. Het AEX lidmaatschap wordt vier keer per jaar besproken, met een volledig "jaarlijks" review in maart en een tussentijdse beoordeling in juni, september en december.

Bij de volledige review in maart worden de 23 bedrijven met de grootste omvang qua aandelen in het afgelopen jaar automatisch opgenomen bij de index. Uit posities 24 t/m 27 worden dan nog twee verkozen waarbij de voorkeur uitgaat naar bestaande leden.

4. Het gewicht van AEX 25 bedrijven

Bij de AEX25 index worden de prijzen van aandelen bepaald aan de hand van wat hun markt kapitalisatie is. Dit houdt in dat grote bedrijven meer impact hebben op index prijsbewegingen dan kleinere bedrijven. In maart 2017 had de AEX index Beurs een totale markt kapitalisatie van 598.80 miljard euro.

5. Bedrijven die onderdeel zijn van de AEX

Per 1 april 2018 horen onderstaande 25 bedrijven bij de AEX25 index:

Bedrijf

Sector

Gewicht (%)

Aalberts Industries

Industriële goederen en diensten

0.79

ABN AMRO

Bank

1.98

Aegon

Verzekeringswezen

1.86

Ahold Delhaize

Retail

4.59

Akzo Nobel

Chemie

3.52

Altice

Telecommunicatie

0.81

ArcelorMittal

Rauwe materialen

3.26

ASML

Technologie

13.21

ASR Nederland

Verzekeringsmaatschappij

0.98

DSM

Chemie

2.80

Galapgaos

Gezondheidszorg 0.63

Gemalto

Technologie

0.73

Heineken

Voedselindustrie

4.33

ING Group

Bank

10.18

KPN

Telecommunicatie

1.57

NN Group

Verzekeringswezen

2.11

Philips

Industriële goederen en diensten

5.61

Randstad Holding

Industriële goederen en diensten

1.22

RELX Group

Media

3.11

Royal Dutch Shell

Olie en Gas

15.40

SBM Offshore

Olie en Gas

0.53

Unibail-Rodamco

Immovable

3.54

Unilever

Consumentengoederen

14.29

Vopak

Industriële goederen en diensten

0.54

Wolters Kluwer

Media Diensten

2.40

Bron: Euronext, 24 April 2018

De volgende drie aspecten wist je verder waarschijnlijk niet over de AEX25 index:

 • De Amsterdam Stock Exchange werd opgericht in 1602 door de VOC.
 • De Amsterdam Stock Exchange werd samengevoegd met de Brussels Stock Exchange en de Paris Stock Exchange op 22 september 2000, waarbij ze samen Euronext vormen.
 • Een bronzen stier staat voor het gebouw van Euronext Amsterdam, dat symbool staat voor een bullish markt.

6. Hoe je in de AEX Index kan handelen

Een manier om te beleggen in de AEX Index is door te traden via een AEX Index CFD. Een CFD (Contract For Difference) is in feite een contract tussen de belegger en de CFD broker. Dit contract heeft betrekking op een financieel instrument (of de onderliggende waarde). De onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een aandeel, een index, een Forex valutapaar of een grondstof zijn.

Wie een CFD positie inneemt, opent dus een contract met de CFD broker. Doormiddel van een CFD kan de belegger handelen op de aandelen, indexen, grondstoffen of valuta zonder ze effectief te bezitten. Omdat er geen dure Hedgefund managers aan te pas komen betaal je om in de AEX te traden weinig kosten, terwijl je de zekerheid hebt dat je hetzelfde AEX rendement maakt als een AEX Index belegger, inclusief dividend. Meer informatie over de AEX Index Amsterdam lees je hier.

7. Waar je in de AEX CFD kan beleggen

beleggen in aex index

Bij een CFD broker zoals Admiral Markets kan je in de AEX Index beleggen. Handelen in de AEX Index kan in principe bij elke CFD broker, maar AEX Handel met echt geld doe je toch wel waarschijnlijk het liefst bij een betrouwbare en veilige broker waar je gewoon in het Nederlands aan de slag kan.

Verder dien je voorzichtig te zijn bij het kiezen van een broker, aangezien er redelijk wat online brokers voor particulieren aanwezig zijn die het doel hebben om al je geld weg te nemen. Bij Admiral Markets is dat in ieder geval niet het doel, wij willen je alleen de beste handelsmogelijkheden aanbieden en verder is het geheel aan de trader waarin die handelt.

8. Wat de AEX beurs koers in 2018 gaat doen

aex investing

Lees dit gedeelte even goed door, want het kan handig zijn om te weten wat er met de AEX in 2018 gebeurt waarbij je dan grote kans hebt op een zeer mooi rendement dankzij een analyse van de AEX Koers. Als we kijken naar de maandgrafiek bij de AEX Index chart hieronder, dan zien we namelijk een zone die we al een tijdje niet meer gezien hebben, namelijk de zone rond de 545 tot 570 punten.

AEX Index 2018

Bron: MetaTrader 4 Maandelijkse AEX25 grafiek, 4 april 2018 18:18

Traders die al een tijdje beleggen, kunnen 2007 nog wel herinneren. Toen zagen we dat niveau voor het laatst. Het nieuwe koersdoel is 625 punten waar veel technische traders spreken van een resistance, spreken wij liever van een resistance zone. Daarbij nemen we niet één koers, maar juist een bandbreedte.

Om dat iets duidelijker te maken: Sommige beleggers zien de 560 punten als een grote resistance. Daarboven is er sprake van een doorbraak (ofwel break-out). Dat vinden wij wel erg zwart/wit. Als je naar bovenstaande grafiek kijkt, zie je namelijk dat er juist heel veel support is geweest tussen de 525 punten en 545 punten (in 1999, tussen 2001 en 2002, in 2007). En dat iets hoger altijd wat weerstand is geweest.

Wanneer je puur naar een 'resistance' of 'support' kijkt, spreek je eigenlijk over een punt waarop veel handel plaatsvindt zonder echt te bewegen. Dat resulteert dan in een plateau waar je maar niet bovenuit lijkt te komen (resistance) of bodem die steeds als springplank fungeert (support).

Pin je dus niet vast op één punt, maar juist op een bandbreedte. En je ziet dat we met de AEX weer zijn aangekomen in een resistance zone. Als we uit deze zone breken, ontstaat er veel opwaartse ruimte voor de AEX25.

Je kan het zien als een bal onder water, die ineens uit het wateroppervlak schiet. Zo'n scenario voorzien wij ook voor de AEX Koers. De reden dat wij rekening houden met een break-out is verder te zien in de wekelijkse grafiek hieronder:

technische analyse aex index

Bron: MetaTrader 4 Maandelijkse AEX25 grafiek, 4 april 2018 18:28

We zien hier 3 fases van een bull market. Het begin in 2011, met steeds lagere lows en steeds hogere highs. Dit is een veelvoorkomende stijgende trend. Vervolgens krijgt de stijgende trend een snellere stijging naar boven (2015) om vervolgens te consolideren. Dat is wat er vervolgens in 2015 tot en met 2017 gebeurde.

In 2017 hebben we een break-out van deze consolidatie gezien. Vervolgens werd het weer een bull market. Maak je verder niet druk of dit wel allemaal zo zeker is, dit is een ijzersterk signaal waardoor het slechts een kwestie van tijd is voordat we een nieuwe break-out krijgen boven de resistance zone en hogere koersen gaan opzoeken. Zo speel je er dus op in.

De grote vraag is alleen: hoe lang gaat dit nog duren? Helaas is dat iets wat je als technische trader heel moeilijk kan inschatten. Dat brengt ons dan bij het feit dat een long positie bij het beleggen in de AEX CFD een goede optie kan zijn.

De situatie is namelijk als volgt, de verwachting is dat de AEX Index richting 625 gaat stijgen. De stop loss is dan onder de 480 punten want er is dan sprake van een break-out in de dalende trend. De aanbevolen tijd om deze positie vast te houden is dan verder een paar weken tot een paar maanden. Goed, we verwachten in ieder geval een redelijk grote beweging voor de AEX Index in 2018.

Maar wat gebeurt er nu bij een stand boven de 625 punten? Als de koers van de AEX Index, zoals wij verwachten, richting 625 punten toeneemt, ontstaat er een bijzonder goede investering.

Hoe meer de AEX Index stijgt, des te hoger je winst als je een long positie open hebt staan. Echter, heb je een short positie open, dan is het zo dat hoe meer de AEX Index stijgt, des te hoger je verlies zal zijn. Maar in het geval van 625 punten, waarbij we dus uitgaan van ons minimale koersdoel, ontvang je als handelaar een kleine 15,6% op de investering. Zie het volgende voorbeeld berekening:

€87.50 + (€100 x 625 punten - 473.50 punten / 540 punten) = 15.55%

Boven de 625 gaat het natuurlijk nog harder. Natuurlijk begrijpen we als geen ander dat een kleine 16% wat mager oogt, tegenover de winsten die we met CFD's hebben behaald. Maar bedenk je wel: je hoeft hier niet dagen achter het scherm voor te gaan zitten, want het verlies is gewoon heel scherp beperkt, terwijl je wel profiteert van een stijging.

Het is dus een echte lange termijn trade, om gewoon rustig te profiteren van de stijgende trend in de AEX, zonder je druk te hoeven maken over timing en koersschommelingen. We gaan dan nu verder in op handelen in de AEX via MetaTrader 4.

9. Beleggen in de AEX via MetaTrader 4 Supreme Editie AEX Trading Software

beleggen in aex 25

Je kan makkelijk in de AEX Index handelen via MetaTrader 4 Supreme Editie. Dat is namelijk trading software dat o.a. geschikt is om te beleggen in AEX. Maar het kan trouwens net zo goed via MetaTrader 5 Supreme Editie. Bij de beschikbare Index paren hoef je namelijk maar "AEX25" te selecteren en daarvan een grafiek toe te voegen. Zo kan je dan in de AEX Index handelen als trader via MT4 en MT5 Supreme Editie.

Hier zijn verder nog wat tools die je kan gebruiken voor je AEX CFD beleggingsstrategie:

 • De Mini Terminal die je het aantal euros laat instellen die je wilt riskeren bij je handelsposities. Verder kan je posities gedeeltelijk sluiten dat handig is voor bij een hedging strategie.
 • De Trade Terminal die je je handelsaccount effectief en efficiënt laat beheren waarbij de functies van de mini terminal worden samengevoegd voor bepaalde handelsinstrumenten.
 • Toegang tot relevante handelsindicators die bij MetaTrader Supreme Editie horen. Je zal indicators vinden die direct gerelateerd zijn aan de price action waardoor je een indicator met een reactiesnelheid en bepaalde relevantie hebt dat nauwelijks beschikbaar is voor particulieren.
 • De handelssimulator, waarmee je je AEX CFD strategie handmatig kan testen door oude handelssessies opnieuw te beleven om je handelsplannen te testen met echte handelscondities, zelfs in het weekend of doordeweeks in de avond.

10. Waarom je met Admiral Markets in de AEX25 index CFD zou handelen

AEX25 index

Hier zijn een paar redenen waarom Admiral Markets de beste handelsbroker is voor de AEX25, en vele andere CFDs en Forex valutaparen:

 • Admiral Markets UK Ltd is een broker die geautoriseerd en gereguleerd is door de Financial Conduct Authority (FCA) in Engeland
 • Onze spreads zijn competitief: je kan in de Amsterdam Stock Exchange handelen vanaf 0.2 punten
 • Een ruim aanbod aan instrumenten: Forex, CFDs bij indices, aandelen, grondstoffen, obligaties en cryptocurrencies. Je kan dan verder zelf kiezen waar je in wilt handelen.
 • Er zijn verschillende platforms beschikbaar: Daarmee krijg je toegang tot de markt vanaf je computer of smartphone.
 • Admiral Markets biedt bescherming tegen een negatief balans.
 • Wij bieden zeer goede handelsvoorwaarden: Er is geen minimum vereiste voor de stop loss en wij hebben een zeer snelle orderuitvoering.

11. Conclusie van AEX investing

We hebben dan nu het beleggen in AEX 25 CFD doorgenomen. We vinden in ieder geval dat het een goede Index is om in te handelen. Daarbij vinden wij het een stuk makkelijker dan een los bedrijf die bij de AEX opgenomen is.

Het is dan ook verder niet heel moeilijk om de richtig van de AEX Index CFD in te schatten wanneer je goed gebruik maakt van technische analyse AEX Index in combinatie met fundamentele analyse.

Wil je trouwens liever eerst oefenen in het handelen van de AEX? Dat is geen probleem, je kan namelijk gemakkelijk gebruik maken van een Demo account van Admiral Markets waarmee je zoveel kan oefenen met virtueel geld als je zelf wilt.

technische analyse aex index

Gerelateerde beleggingsartikelen:


Risicowaarschuwing

CFD`s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 83% van de retail beleggers lijdt verlies op de handel in CFD`s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD`s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.