Introductie valutamarkt en valutahandel

De valutamarkt, Forex (Foreign Exchange) of FX genoemd, en valutahandel is het geheel van vraag naar en aanbod van buitenlandse valuta.

Deze markt is 24 uur per dag, 5 dagen in de week geopend en met een dagelijkse omzet van $5.3 triljoen de meest liquide en grootste financiële markt ter wereld.

Alle valutahandel op de valutamarkt vindt uitsluitend digitaal plaats.

Wat is Valutahandel?

Valutamarkt en valutahandel

Valutahandel is identiek aan de handel in andere financiële instrumenten en is gebaseerd op het concept van kopen en verkopen.

Het enige verschil is dat het kopen van een bepaalde valuta simultaan met het verkopen van een andere valuta plaatsvind. De handelaar heeft dus te maken met een simultane valutatransactie: de revaluatie van de ene munt is direct gerelateerd aan een devaluatie van de andere munt.

Dit is dan ook de reden dat valutaparen altijd in paren worden weergegeven, zoals EUR/USD of USD/JPY.

Van de meer dan 100 verschillende valutaparen die wereldwijd worden verhandeld, zijn de major valutaparen verantwoordelijk voor 75% van het dagelijkse volume.

In de onderstaande tabel vind je overzicht van deze major valutaparen in combinatie met het desbetreffende symbool en bijnamen zoals deze op de valutamarkt gehanteerd worden.

Major Valutapaar Symbool Bijnaam
Euro vs US Dollar EUR/USD Euro / Fiber
US Dollar vs Japanse Yen USD/JPY Yen / Ninja
Britse Pond vs US Dollar GBP/USD Sterling / Cable
US Dollar vs Zwitserse Frank USD/CHF Swissy
US Dollar vs Canadese Dollar USD/CAD Loonie
Australische Dollar vs US Dollar AUD/USD Aussie
Nieuw-Zeeland Dollar vs US Dollar NZD/USD Kiwi


Wat is de valutamarkt?

valutahandel en deelnemers in de valutamarkt


De valutamarkten zijn de beurzen waar (zaken)banken, centrale banken, commerciële bedrijven en (retail)handelaren beleggen in valutaparen.

(Zaken)banken zijn de grootste deelnemers op de valutamarkten. Zij handelen voor eigen rekening dan wel om risico's af te dekken voor klanten.

Overheden en centrale banken interveniëren in de valutamarkten om de toestroom van (vreemde) valuta te reguleren door eigen reserves in te zetten. Dit met als doel om de markten te stabiliseren en hun doelstellingen van inflatie, economische groei en rente stabilisatie na te streven.

De commerciële partijen, voornamelijk bedrijven die wereldwijd actief zijn, dienen grote hoeveelheden valuta's te converteren wanneer zij aan het buitenland leveren. Een andere reden waarom grote bedrijven actief zijn op de valutamarkten is om het risico op prijsfluctuaties af te dekken op toekomstige betalingen.

Internationale investeringspartijen zoals pensioenfondsen, beleggingsfondsen en arbitrage partijen handelen op de valutamarkten om te speculeren dan wel om hun eigen risico's af te dekken in vreemde valuta.

Ook retail handelaren zijn, sinds de komst van snelle handelsplatformen, deelnemer op de valutamarkt. Vroeger was het enkel mogelijk om via de bank te profiteren van koersschommelingen in bepaalde valutaparen, tegenwoordig heeft men (thuis of mobiel) zelf direct toegang tot de valutamarkt.
MetaTrader 4 wordt gezien als de hoogst gewaardeerde tradingsoftware in de valutamarkt voor particuliere handelaren.

Voordelen van valutahandel op de valutamarkt

Valutamarkt en valutahandel bullmarket en bearmarket Wallstreetbull


Ruime openingstijden

Allereerst zijn er de openingstijden; de valutamarkt is 24 uur per dag, 5 dagen in de week geopend. Hierdoor heeft men de mogelijkheid om doorlopend in te spelen op nieuwsberichten en economische ontwikkelingen.

Liquide markt

Zoals eerder beschreven, is de valutamarkt de meest liquide markt ter wereld. Deze hoge mate van liquiditeit creëert stabiele prijzen en voorkomt grillige koersschommelingen.

Handelen met Hefboom

De valutamarkt is met name interessant voor particuliere beleggers omdat men kan handelen met een hefboom, door deze hefboom is er een fractie van de onderliggende waarde nodig om een positie te openen. Deze laagdrempeligheid wordt gecreëerd door marge verplichtingen.

Zo is een veelgebruikte marge 1:100. In dit voorbeeld kan men posities handelen ter waarde van €100.000 in de markt, waarbij het eigen kapitaalbeslag slechts €1.000 bedraagt (de marge kan oplopen tot maximaal 1:500). Zie ook onze pagina over hefbomen en marge.

Weinig middelen nodig

Naast deze financieel lage drempel is het 'praktisch gezien' ook eenvoudig om te beginnen. Je hebt slechts een computer en een internetaansluiting nodig.

In de valutamarkten is het mogelijk om zowel in een opgaande markt ( bull markt) als een neergaande markt (bear markt) winstgevende transacties te maken.

Men kan dus altijd handelen in valuta. Om dit op een juiste manier te doen is het gebruik van specifieke strategieën cruciaal, hier gaan wij in andere kennisartikelen verder op in.

Beginnen met valutahandel op de valutamarkt? Open een demo-rekening! Onbeperkt gratis en zonder risico handelen in valuta.