Zijn bullish correcties van Japanse Yen afgelopen?

Mei 24, 2016 16:18

De Japanse Yen heeft in 2015 een sterke stijging laten zien, maar is 2016 begonnen met een forse daling. Analyse op de USD/JPY, EUR/JPY en GBP/JPY grafieken laat zien dat de koers zich nu tussen sterke steun en weerstandsniveaus begeeft. Welke reactie kunnen forex traders verwachten mocht de koers eindelijk richting kiezen?

USD/JPY respecteert 38.2% Fibonacci en arriveert bij weerstand

week 38,2 Fibonacci gerespecteerd

De gebroken steun (groene stippellijn) op bovenstaande weekgrafiek vertegenwoordigt het (tijdelijke) einde van de US Dollar (USD) versus Japanse Yen (JPY) bullish trend. De bearish doorbraak was het startsignaal voor een grote correctie (oranje pijl), en de USD/JPY viel gestaag richting de 23,6% en 38,2% Fibonacci niveaus.

Koers laat nu een duidelijke bullish reactie (paarse pijl) zien bij het 38.2% Fibonacci niveau (blauwe box), maar de vraag blijft of er echt een nieuwe trend is begonnen. Er kan namelijk ook sprake zijn van een kleine correctie binnen een langdurige downtrend.

In mijn optiek zijn de steun en weerstand van essentieel belang in deze analyse:

  • Een breek boven de weerstand (rode box) geeft veel ruimte (groene velden) voor een bullish breakout richting de kleinere weerstandslijnen (zwarte lijnen).
  • Een breek onder de steun (blauwe box) betekent een bearish breakout (rode veld) richting het 50% Fibonacci niveau (blauwe pijl).

Als ik op dit moment een keuze moet maken, dan geef ik de voorkeur aan een nieuwe trend omhoog.

USDJPY wave analyse 4uur

Mijn mening is deels gebaseerd op de wave patronen die op de 4 uur grafiek vooralsnog bullish zijn. Een bevestiging van deze wave ontwikkeling ontstaat als de prijs boven het 50% Fibonacci (blauwe box) niveau blijft (wave 4) en door de weerstand (roze) kan breken. Een doorbraak naar het 27,2% Fibonacci niveau (blauwe pijlen), een ABC correctie (gele pijlen) en een nieuwe uptrend (groene pijlen) is dan het logische vervolg.

Mocht de koers onder de weerstand blijven (roze) en een bearish breek tot onder het 50% Fibonacci niveau maken, dan is de kans op een neergaande beweging (rode pijl) flink toegenomen en lijkt deze beweging op een ABC correctie (grijze waves).

EUR/JPY bearish kanaal op 50% Fibonacci niveau

De Euro versus Japanse Yen (EUR/JPY) laat op de wekelijkse grafiek duidelijk zien hoe de koers grote moeite heeft om het 50% Fibonacci niveau te doorbeken. Maar daar staat tegenover dat er ook weinig bullish energie is te zien.

week bearish kanaal bij 50% fibonacci

Wederom zullen de steun (blauw) en weerstand (rood) trendlijnen een belangrijke rol spelen bij het identificeren van de volgende trend. Bij een bearish breek let ik op het gebied onder de bodem (donker rode zones), of bij een bullish breek op het gebied boven het bearish trend kanaal (groene zones).

Let op dat er een sterk bullish of bearish momentum te zien is tijdens de breek. Een candle zonder duidelijk momentum kan juist een valse breek genereren. Een sterke candle (sluiting dichtbij hoogste of laagste punt) zal doorgaans een goede breek laten zien, terwijl een zwakke candle juist een reversal tegemoet kan zien.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.