Wanneer gaat olie (WTI) beginnen met bullish correctie?

September 08, 2016 11:29

De koers van olie is in de afgelopen 2 jaar fors gedaald:

... sinds juli 2014 is de prijs van het 'vloeibare goud' gekelderd van boven de $107 naar het laagste punt op $27,68 in januari 2016 (paarse boxen in grafiek 1).

Logischerwijs is een $100 of 74% daling alleen mogelijk via een uitermate sterke bearish trend (oranje pijl).

De laatste maanden lijkt een correctie weer mogelijk gezien de recente bullish beweging (groene pijl).

Waarom zal de trend in olie omslaan?

Een aantal aspecten spelen een belangrijke rol bij een mogelijke omslag in de trend van olie:

  • geen nieuwe laagste koers
  • aanwezigheid van divergentie
  • voortschrijdende gemiddelden
  • reversal grafiek patroon (omgekeerde hoofd en schouders).

Deze 4 ontwikkelingen zijn momenteel zichtbaar op de grafiek.

WTI analyse trend-gaat-omslaan

Grafiek 1: maandelijkse grafiek van olie

Na een langdurige bearish momentum heeft olie in de afgelopen 7 maanden geen nieuwe dieptepunt meer bereikt (zwarte pijl in grafiek 1). Nieuwe dieptepunten zijn belangrijk om het neergaande momentum voort te zetten.

Dat wordt verder ondersteund door de aanwezige divergentie op de weekgrafiek (paarse lijnen in grafiek 2). Dit is meestal een signaal voor een grote correctie (groene pijlen) naar het lange termijn voortschrijdend gemiddelde (paars), welke tevens fungeert als weerstand.

De koers heeft ook bullish momentum vertoond boven de korte termijn (21ema high, low, close) voortschrijdend gemiddelden, welke normaliter als weerstand zouden moeten optreden. Een break boven de 21 ema's is een kenmerk dat dezelfde ema's nu als potentiële steun fungeren.

De mogelijke ondersteuning is ook te zien via het omgekeerde kop en schouder patroon (zwarte boxen in grafiek 2).

Reversal patronen zijn altijd minder betrouwbaar dan trend patronen maar het is in dit geval niet het enige reversal signaal, zoals de 3 eerdere punten al laten zien.

WTI analyse week trend gaat omslaan

Grafiek 2: wekelijkse grafiek van olie

Hoe zal olie zich verder ontwikkelen?

De bevestiging van een grotere (opgaande) correctie komt zodra koers de (rode) trendlijn doorbreekt. Een mogelijke doorbraak hoeft niet op korte termijn plaats te vinden. De koers kan eerst een periode zijwaarts bewegen en in een impasse terecht komen (groene trendlijn).

Het bullish doorbreken van de weerstand (rood) is het startsignaal van de bullish correctie, wat de mogelijkheid tot een nieuw bullish momentum tijdens de aankomende weken vergroot.

De koers zal in eerste instantie mikken op het -27,2% Fibonacci doel (zwarte box) rond $59. Het voornaamste doel lijkt bij het -61,8% Fibonacci niveau (paarse box) bij een koers van $67 te liggen.

WTI analyse ontwikkeling koers

Grafiek 3: wekelijkse grafiek van olie

Mocht echter de ondersteunende trendlijn (groen) worden doorbroken, dan is dit een signaal voor continuering van de downtrend (donker rode pijlen). Een bearish doorbraak kan de historisch neergaande trend doen herleven.

Vooralsnog lijkt dat scenario voorlopig niet waarschijnlijk gezien de argumenten voor een trend omkeer.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.