Waarom Goud en Zilver verder zullen stijgen in 2016 en 2017

Augustus 02, 2016 12:08

Eerder dit jaar zijn zowel Goud en Zilver begonnen aan een sterke bullish (opwaartse) mars en de trend lijkt voorlopig niet te stoppen.
Dit artikel zet uiteen waarom een continuering van de opgaande trend de beste papieren heeft voor zowel 2016 en 2017.
We laten ook zien welke fundamentele en technische trends van belang zijn voor de financiële markten in het algemeen en Goud en Zilver in het bijzonder.

Goud-(XAU/USD)-maandgrafiekGrafiek 1: Goud (XAU/USD) maandgrafiek

Schuld hangt als molensteen om wereld economie

Investeerders en handelaren zien een moegestreden wereld economie die zichtbaar moeite heeft om op lange-termijn te herstellen en op te bloeien. De FED in de V.S. had pas vorig jaar bijvoorbeeld voor het eerst in 7 jaar het rentepercentage met een kwart kunnen verhogen. De verwachte continuering van de renteverhoging (en) staat ondertussen echter op een laag pitje. Tegenvallende inflatiecijfers in het Westen, de negatieve verwachte impact van de Brexit op Groot Brittannië en de rest van de wereld, en tegenvallende economische cijfers in de opkomende economieën gooien roet in het potentieel herstel.

Volgens centrale bankiers in de V.S., India, en Maleisië, is de cruciale factor voornamelijk schuld (artikel CNBC). De globale financiële crises van 2008-09 werd bezworen door een flinke toename van de schuld van zowel landen, bedrijven als huishoudens. De economische klappen werden destijds verzacht door de enorme schuld toename, maar hinderen nu dus een robuuste groei.

Goud en Zilver nemen in waarde toe

Tijden van politieke onzekerheid zijn voor Goud en Zilver historisch gezien altijd 'goud waard'. Periodes van destabilisatie leiden vaak naar een sterke Goud koers (en ook US Dollar). Ook tijden van hyperinflatie kunnen zorgen voor een toename van de waarde van Goud als een alternatieve investering die minder risico van devaluatie ondergaat.

Goud verliest echter terrein als er een gecontroleerde en normale inflatie aanwezig is want dan kunnen investeerders meer waarde halen in bijvoorbeeld de aandelenmarkt.

De afwezigheid van inflatie en aanwezigheid van schuld kunnen beide de bullish trend van Goud en Zilver verklaren. Het zijn ook de belangrijkste redenen waarom ik voorlopig Goud en Zilver als bullish beschouw. Sterker nog, in deze omgeving kan de uptrend flink terrein boeken. Het enige waar investeerders en handelaren voor moeten uit kijken is een versterking van de economische cijfers en/of inflatie cijfers in de VS. De markt lijkt echter niet op dit scenario te rekenen hoewel de kans op een (groot) herstel in 2016 of 2017 altijd deels aanwezig blijft.

Zilver-(XAG/USD)-weekgrafiekGrafiek 2: Zilver (XAG/USD) weekgrafiek

Technische factoren in Goud en Zilver

Na de bullish breek boven de weerstand (oranje/paars) zijn zowel Goud (XAU/USD) als Zilver (XAG/USD) begonnen aan een sterk bullish momentum.

De wekelijkse grafiek van Zilver (grafiek 2) laat het meeste bullish momentum zien.
Een breek boven de recente top van $21 vergroot de kans op een vervolg richting het -27,2 Fibonacci doel rond $22,50. Mocht de koers niet door de top breken dan lijkt een milde correctie terug naar de steunende trendlijn (groen) en het 38,2-50% Fibonacci niveau de meest logische stap voordat een hervatting van de uptrend begint.

De wekelijkse Goud grafiek (grafiek 3) laat grotendeels dezelfde structuur zien. Een verschil kan wel plaats vinden in de grote van de bearish correctie. Het potentiële omgekeerde kop en schouders patroon (groene velden) kan een diepere retracement veroorzaken voordat de koers richting de Fibonacci doelen gaat.

Goud-(XAU/USD)-weekgrafiekGrafiek 3: Goud (XAU/USD) weekgrafiek

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.