USDJPY steun slaat om naar weerstand

Februari 16, 2016 09:35

Afgelopen maand beschreef ik een aanstaande bearish breek voor de USDJPY op dit blog. In het artikel 3 forex majors onder de loep motiveerde ik dat de weerstand een nieuwe impuls zal gaan geven voor het vervolg van de bearish trend. Kan deze neergaande trend zich voort zetten, of zijn er tekenen van een kanteling zichtbaar?

USDJPY breekt wekelijks steun

Zonder twijfel is prijs geslaagd om de grote horizontale steun (roze lijn) te doorbreken. Daarom zijn de rollen nu juist omgedraaid: een gebroken steun uit het verleden fungeert vaak als weerstand in de toekomst. Daarom beschouw ik een bullish retracement (groene pijl) gevolgd door een zogenaamde bearish bounce (rode pijlen) momenteel als het meest realistische scenario

weekgrafiek doorbraak wekelijkse steun

Mocht de koers op de korte termijn inderdaad omlaag gaan dan richt ik mijn blik op de Fibonacci punten rond 106, waar zowel een 100% Fibonacci doel als een 38,2% Fibonacci retracement niveau op de grafiek te vinden is (paarse boxen). Natuurlijk beweegt de koers in golfbewegingen, dus ik verwacht niet dat deze Fibonacci niveaus direct worden bereikt. Het -61,8% Fibonacci doel, rond 110, kan bijvoorbeeld kan makkelijk voor een retracement zorgen voordat de bearish trend zich voortzet.

Voor de langere termijn zijn er momenteel twee reële mogelijkheden. Prijs kan na de bullish bounce bij het 38,2% Fibonacci niveau verder gaan met de bearish trend en de 50% Fibonacci ondersteuning bereiken (oranje pijl). Het tweede scenario is dat prijs een opwaartse doorbraak maakt en de bullish trend zich opnieuw ontwikkeld (blauwe en rode pijlen).

USDJPY einde retracement op 4 uur grafiek in zicht

De bullish correctie op de 4 uur grafiek (groene pijl) lijkt geen lange toekomst te hebben. Vooral het 50% Fibonacci niveau kan rekenen op extra weerstand omdat deze gelijk staat aan een oude weerstand (paars). Ook de 61,8% en 78.6% Fibonacci niveaus zijn sterke kandidaten voor een vervolg van de neergaande trend. De ondersteunende trendlijn (roze) kan tevens als startsignaal fungeren.

4 uur einde retracement in zicht

Mijn analyse is ongeldig indien prijs door het 100% Fibonacci punt bij een koers van 117,50 breekt of indien er deze week geen duidelijke bevestiging is voor de neergaande trend. In dat geval kan er een forse zijwaartse correctie plaatsvinden voordat de nieuwe trend zal beginnen.

Conclusie

Een vervolg van de neergaande trend voor de USDJPY lijkt deze week een degelijke kans te maken. Ik wacht op een bevestiging van de bearish draai alvorens een short positie in te nemen.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.