USD vertoont korte termijn zwakte- stilte voor de storm?

Februari 03, 2016 09:50

De Amerikaanse Dollar (USD) verliest de laatste weken terrein ten opzichte van verschillende valuta paren. Vandaag richten wij ons vizier op het technische beeld van de AUDUSD en GBPUSD. Er zullen komende week overigens voldoende belangrijke nieuwsberichten verschijnen. Handelaren kunnen rekenen op de Amerikaanse Non-Farm Payroll cijfers en een rentebeslissing van de centrale bank in Engeland (BOE) en Australië (RBA). Deze fundamentele zaken zijn niet in onderstaande analyse meegenomen.

GBPUSD- correctie richting 38.2% Fibonacci

Wanneer we kijken naar onderstaande dag grafiek dan zien we overduidelijk een lange termijn neerwaartse trend voor de GBPUSD (grijze pijlen). De afgelopen paar weken vond er een lichte bullish correctie plaats (paarse lijnen), maar de invalshoek van de lijnen is ondiep waardoor het patroon op een zogenaamde 'bear flag' lijkt.

2016-02-02 gbpusd analyse dag grafiek bear flag zichtbaar

Dit soort lichte correcties, zoals bear flags, stuiten meestal op het 38.2% Fibonacci niveau (rode box). In dit geval komt het 38.2% gebied ook overeen met twee trendlijnen (oranje) en een historische steun (blauwe box). Deze steun kan nu als weerstand fungeren.

Een ander kenmerk van deze lichte correcties is dat er gerust wat tijd overheen kan gaan alvorens een weerstand in zicht komt (groene lijnen). Ik verwacht daarom dat dit patroon nog een aantal weken gaat duren. Een doorbraak boven het 50% Fibonacci niveau maakt mijn analyse ongeldig.

2016-02-02 gbpusd analyse 4uur grafiek 38.2 fibonacci

Het doorbreken van de bear flag (rode lijnen) kan de historisch neergaande trend doen herleven. De GBPUSD heeft dan ruimte om te vallen, allereerst richting de bodem van 1,408 en vervolgens naar het -27,2% Fibonacci doel welke samenvalt met de maandelijkse ondersteuning rond 1,37.

2016-02-02 gbpusd analyse maand grafiek lange termijn neerwaartse trend

AUDUSD- retracement na doorbraak driehoek

De AUDUSD heeft een lange periode van consolidatie gehad (paarse lijnen). Aan het begin van 2016 was er uiteindelijk een bearish doorbraak (rode pijl). Koers is nu teruggekeerd naar het 61,8% Fibonacci niveau van de doorbraak (rode box).

2016-02-02 audusd analyse dag grafiek retracement doorbraak driehoek

Ik verwacht op dit punt een zeer sterke weerstand en zie een voortzetting van bearish momentum dan ook als een kwestie van tijd. Mocht de koers door het laagste punt op 0,7042 (groen) breken, dan is dat voor mij een signaal dat de neergaande trend weer in controle is.

Prijs heeft vanaf dat moment ruimte om de bodem rond 0,6825 en Fibonacci doelen rond 0,67 en 0,65 te bereiken (oranje pijlen). Mijn analyse is ongeldig zodra de koers haar huidige weerstand doorbreekt (grijze box) of wanneer er een hogere low en high ontstaat (blauwe lijnen).

Conclusie

De USD toont korte termijn zwakte ten opzichte van de overige major valutaparen. Dat kan een startsignaal zijn voor forse correcties van de USD. Mijn verwachting is echter dat de neergaande trends op de AUDUSD en GBPUSD zich zullen voortzetten. Stilte voor de storm.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite currensea de online educatie bij Admiral Markets.