USD/JPY test weer 38,2% Fibonacci niveau en maandelijkse steun

Juni 14, 2016 16:31

Vorige maand verwees ik op dit blog naar een potentiële bullish bounce van de USD/JPY bij het 38,2% Fibonacci niveau. In het betreffende artikel benadrukte ik het belang van de steun, maar ik voegde er ook aan toe dat een doorbraak boven de weerstand nodig is voordat een nieuwe uptrend geldig zou zijn. Die weerstand werd echter niet gebroken en de koers is weer terug bij af.

USD/JPY arriveert bij belangrijke keuze

USDJPY-analyse-dag-belangrijke-keuze

Zonder twijfel heeft de koers het 38,2% Fibonacci niveau gerespecteerd middels een flinke bullish stuiter (groene lijn). Maar dit bleek inderdaad onvoldoende bewijs om de weerstand (rood) te slechten en van een trend wisseling te spreken. Dit zien we ook terug in recentelijk momentum (oranje pijl). De grote vraag is nu of de bearish prijs beweging sterk genoeg is om de steun zone en het maandelijks laagste punt (blauw) te doorbreken.

USD/JPY bearish break scenario

USDJPY bearish break scenario

Voor mij komt de bevestiging van een bearish breek zodra er een duidelijke bearish candle zichtbaar is. De sluiting van deze candle dient zowel onder de steun zone als dicht bij het laagste punt van de dagelijkse candle te liggen (zie rood gekleurd voorbeeld). Met 'dicht bij' bedoel ik een sluiting die niet verder dan 20% is verwijderd van de candle low, met een maximum van 30%.

Zodra deze bearish candle zich op de dagelijkse grafiek presenteert anticipeer ik een retracement tot en met halverwege de breakout candle. Op dit moment heb ik interesse om de USD/JPY te verkopen (paarse pijl). Een aantal kleinere bullish candles op de 4 uur grafiek kunnen ook voldoende zijn.

In zo'n scenario is het 50% Fibonacci niveau het volgende bearish doel (zwarte box grafiek 1) en ook weer een nieuwe potentiële reversal plek voor een bullish bounce (blauwe pijl grafiek 1).

USD/JPY bullish bounce scenario

USDJPY bullish bounce scenario

Een bullish bounce lijkt een zware opgave te zijn gezien het sterke bearish momentum. De downtrend lijkt daarom de beste papieren te hebben zodra een doorbraak onder de steun van 105,54 komt. In dat geval heb ik de aankomende week geen interesse om USD/JPY te kopen.

Mocht de prijs echter de steun niet doorbreken en met 1 of 2 dagelijkse bullish candles sluiten of een grote wick hebben aan de bodem (groene candles), dan ga ik op de 4 uur grafiek naar long trades zoeken (blauwe pijl).

In zo'n scenario is de weerstand trendlijn (rood) nog steeds een belangrijk signaal voor de lange termijn. Een bullish doorbraak (groene pijl) kan de historisch opgaande trend doen herleven. Mocht dat niet lukken (donker rode pijl) kan de downtrend starten.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.