USD/JPY: poging tot vierde doorbraak van bodem

April 05, 2016 12:05

Deze week belooft een spectaculaire handelsweek voor de USD/JPY te worden. In het artikel "USD/JPY steun slaat om naar weerstand" beschreef ik eerder al hoe een vervolg van de neergaande trend voor de USD/JPY een degelijke kans lijkt te maken. De koers staat wederom aan de rand van een grootschalige bearish doorbraak. Kan de USD/JPY bij deze vierde poging inderdaad de bodem doorbreken?

USD/JPY: argumenten voor doorbraak

Het huidige correctie patroon is de simpele reden waarom een bearish doorbraak nu wel de beste papieren heeft. We zien een driehoek (zwarte lijnen) en een correctief kanaal (blauw) die volgen na een sterke bearish beweging op de eerste (4 uur) grafiek.

USD/JPY 4 uur argumenten voor doorbraak

De langdurige correctie komt niet als een verassing. Ik gaf in mijn USD/JPY analyse van februari al aan dat continuering van de neergaande trend in die week moest plaatsvinden omdat er anders een forse zijwaartse correctie zal plaatsvinden.

Nu is er een einde gekomen aan deze zijwaartse correctie en is de nieuwe neergaande trend weer begonnen (donker rode pijl). Het enige wat de koers op dit moment nog van een doorbraak kan weerhouden is de triple bottom (groene box).

Ik verwacht hooguit een kleine bullish correctie (blauwe pijlen) voordat de trend zich verder ontwikkelt en de bodem doorbreekt (oranje peilen). Mocht de koers boven de eerste, maar vooral de tweede, weerstand (grijze boxen) uitbreken dan gaat het scenario van een neergaande trend niet meer op.

USD/JPY: neerwaarts potentieel

Zodra de bodem bezwijkt ga ik op zoek naar een pullback of een grafiek patroon om een short positie in te nemen. Ik zal niet onmiddellijk instappen want ik ben geen fan van breakout trades (zie de vele correcties op de 4 uur grafiek).

De beste breakouts vinden plaats nadat er een kleine of medium correctie is te zien. Daarom zal ik wachten op een correctie na de doorbraak op de 4 uur grafiek (blauwe pijlen hierboven). Hiermee kan men het risico verminderen (kleinere stop loss) en juist de kans op succes verhogen.

USDJPY weekgrafiek neerwaarts potentieel

Mijn eerste koersdoel is het -27,2% Fibonacci niveau, wat een waarde heeft van 108,07 (blauwe box op de wekelijkse grafiek). Handelaren dienen wel rekening te houden met een potentiële pauze bij het psychologische (ronde) niveau van 110. Ook belangrijk economisch nieuws uit Amerika of Japan, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse FOMC meeting minutes van woensdag, kunnen van invloed zijn. Zie ook de forex kalender van Admiral Markets.

Mocht er veel momentum zijn dan kan de bearish break een stuk verder gaan. Mijn tweede en derde koersdoel liggen daarom een stuk lager: rond 103-104 (groene box), en vervolgens rond een koers van 100 (paarse box).

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.