Trump vs Clinton – lange termijn uitzicht op de US Dollar

Oktober 10, 2016 15:27

Vorige week beschreef ik in mijn artikel de invloed van de Amerikaanse verkiezingen en de strijd tussen Donald Trump en Hilary Clinton op de US Dollar (USD).

De conclusie luidde dat Trump als V.S. president vooral een risico en onzekerheid factor was voor de economie, schuld en de waarde van de US Dollar.
Clinton als V.S. president zou het tegenovergestelde effect hebben en juist voor continuatie zorgen van de lijn die al zeker 40 jaar geldig is.

Vorige week werd ook de conclusie getrokken dat de US Dollar waarschijnlijk geen grote bewegingen zou maken totdat de uitslag van de verkiezingen bekend is. Vorige week maakte de GBP/USD daar een uitzondering op door flink terrein te verliezen. Deze grote val kwam echter door de zwakte van het Britse Pond, niet door sterkte van de US Dollar.

Het artikel van deze week zal echter uitleggen dat de US Dollar sterkte binnenkort wel degelijk kan starten. Zowel technisch als fundamenteel gezien lijkt de US Dollar namelijk klaar voor een stijging in waarde. In mijn visie is het vooral een kwestie van wanneer de USD bullish trend zal beginnen.

USD sterkte en correctie

USD index maandelijkse grafiekGrafiek 1: USD index maandelijkse grafiek

Technisch gezien bouwt de US Dollar nu al een geruime tijd een zijwaartse bearish correctie (blauwe box). Deze correctie is licht te noemen omdat de USD koers ondersteuning vond bij het 38,2% Fibonacci niveau (groene box) en 21 bewegende gemiddelde (paars).

Voor de correctie was duidelijk te zien hoe het bullish momentum er voor zorgde dat de US Dollar flink in waarde toenam (blauwe pijl). Binnen een jaar steeg de US Dollar index (waarde van de USD relatief t.o.v. een mandje andere buitenlandse valuta's) van 79 naar boven de 100 (zie grafiek 1).

De correctie duurt nu zo'n 1,5 jaar (18 maanden) en lijkt klaar voor een doorbraak naar boven. Mocht dat gebeuren dan zijn de voornaamste doelen het ronde getal van 100 en -27.2% Fibonacci doel van 106.

EUR/USD in driehoek


Grafiek 2: EUR/USD wekelijkse grafiek

De EUR/USD grafiek laat hetzelfde beeld zien als de USD index: eerst USD sterkte wat gevolgd wordt door een zijwaartse correctie. De technische opmerkingen voor de USD index zijn ook geldig voor de EUR/USD.

Fundamenteel gezien lijkt het plaatje een soortgelijke bevestiging te geven: de economie van de V.S. presteert een stuk beter dan de Euro zone, die ondertussen al bijna 10 jaar kampt met hoge werkloosheid, nauwelijks groei of inflatie en zelfs stagnatie. De V.S. lijkt in december of begin volgend jaar de rente met een kwart procent te verhogen, de Euro zone lijkt ver weg van een structurele verbetering. Het zal waarschijnlijk andere economische medicijnen (structurele aanpassingen) moeten bedenken voor de aankomende 5 a 10 jaar als het de economische malaise van de laatste jaren wilt vermijden.

USD sterkte lijkt dus een kwestie van tijd... vooral wanneer Clinton als de nieuwe president van de V.S. gekozen wordt en de rente naar 0.5% verhoogd wordt door de centrale bank van de VS (FED).

Als Trump wordt gekozen blijven dezelfde principes op zich geldig, maar als zijn beleid net zo wild is als zijn campagne, dan kunnen de markten behoorlijk anders reageren en lijkt een continuatie van de zijwaartse koers beweging of zelfs USD zwakte zeker mogelijk.

Fijne handel toegewenst deze week!

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.