Trump vs Clinton – de laatste peilingen voor de verkiezingen in de VS

November 01, 2016 11:17

De Amerikaanse verkiezingen zullen volgende week plaats vinden op dinsdag 8 november 2016.
Met nog maar een week te gaan neemt de spanning toe, op zowel politiek als financieel vlak.
Wie zullen de stemmers kiezen als 'machtigste persoon' ter wereld: de democratische kandidaat Hillary Clinton of de republikeinse kandidaat Donald Trump?

Clinton aan kop in de peilingen

Clinton heeft sinds eind september stevig haar voorsprong verder uitgebouwd. Volgens de NY Times had Clinton toen een kans van 70% om President te worden, maar in de afgelopen weken is dit percentage flink gestegen en bereikte het zelfs een toppunt van 93%. Met nog een week te gaan staat het percentage ondertussen weer op 90, wat dus betekent dat Clinton wordt geacht 9 van de 10 races te winnen.

verkiezingen-vs-winstkans

Natuurlijk kunnen de percentages verschillen per krant en nieuwszender maar de meeste bronnen geven Clinton een kans van 83% a 90% om volgende week de winst te pakken.

De winst kansen kunnen zoveel variëren omdat de verkiezingen gebaseerd zijn op kiesmannen die per staat verdeeld worden. Hier is hoe het proces verloopt:

  • aantal kiesmannen verschilt per staat
  • een staat met veel bevolking zoals California heeft bijvoorbeeld 55 kiesmannen
  • een staat met weinig bevolking zoals North Dakota heeft maar 3 kiesmannen
  • de kandidaten hebben 270 kiesmannen in totaal nodig (van de 538) om de winst binnen te slepen.

Elke staat heeft dus een 'eigen mini' verkiezing waar 1 van de 2 kandidaten de winst pakt. De berekeningen worden echter complexer als er een klein verschil is tussen beide kandidaten in meerdere staten. Hier onder zie je een kaart waar de staten worden aangegeven die waarschijnlijk op Trump (rood) of Clinton (blauw) zullen stemmen, of waar het verschil nog erg klein is (licht bruin).

verkiezingen-vs-winstkans-kaart
Bron: Towin

Welke wendingen kunnen we nog verwachten?

Normaal gesproken verschuiven de cijfers en kansen net een paar dagen voor de verkiezingen maar zeer weinig. De debatten liggen namelijk ondertussen achter ons, en ook steeds meer mensen hebben dan al hun kandidaat gekozen.

Handelaren kunnen met deze verkiezingen echter van alles verwachten, hier is waarom:

  1. beide kandidaten zijn in de afgelopen 30 jaar nog nooit zo impopulair geweest (bron USA Today)
  2. de FBI heeft het onderzoek naar het email schandaal van Clinton weer heropend
  3. er zijn nog kiezers die hun keuze moeten maken of ze willen stemmen en op wie.

Clinton leek de winst bijna niet meer te kunnen ontgaan, maar het is nog onduidelijk of en hoe de heropening van het email onderzoek de stemmers zullen beïnvloeden. Wordt Clinton inderdaad de eerste vrouwelijke president van de V.S., of pakt Trump een onverwachte zege?
Volgende week dinsdag 8 november wordt deze vraag pas beantwoord.

We hebben in eerdere blog artikelen besproken hoe Clinton en Trump mogelijk de financiële markten en de US Dollar kunnen beïnvloeden.

Deze week is daar nog een veel uitgebreidere analyse aan toegevoegd (Engels).

Ook zullen wij volgende week live webinars (Engels) houden zowel voor de verkiezingen op maandag 7 november als na de uitslag op de donderdag 10 november. Volgende week gaan wij ook in dit blog de winst van 1 van de 2 kandidaten en de verwachte koers bewegingen uitvoerig analyseren.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.