Referendum Italië en invloed op EUR/USD

Mei 11, 2017 11:02

Referendum-Italie

Referendum Italië, Brexit en de stem op Donald Trump, allemaal gebeurtenissen die zorgen voor een turbulent politiek jaar voor zowel de Europese Unie als de V.S.

Dit artikel zal de invloed van deze ontwikkelingen op de Euro (EUR) en US Dollar (USD) analyseren en op een rijtje zetten wat Forex handelaren kunnen verwachten van het EUR/USD valutapaar.

Referendum Italië - Italië stemt nee

Zondag 4 december stond in Italië een belangrijke keuze op de agenda waar gestemd kon worden op voorgestelde grondwet wijzigingen De Italiaanse premier Renzi vroeg goedkeuring voor de grondwet wijzingen via een referendum en zette zijn politieke toekomst op het spel mocht een nee stem zegevieren.
Met 40% voor de wijzigingen en 60% tegen werd het overduidelijk dat de Italiaanse kiezer niet gecharmeerd was van de veranderingen, die onder andere meer macht aan de winnende politieke partij en aan de centrale overheid zou geven. Een ja stem was ook nodig om meer vertrouwen te kweken in de Italiaanse banken, die problemen ondergaan doordat zij relatief veel schulden hebben die niet terug worden betaald.

Renzi is ondertussen opgestapt en de grote vraag is of Italië met een andere leider de volgende verkiezingen gaan halen of er wellicht nieuwe verkiezingen worden georganiseerd. Nieuwe verkiezingen zouden kunnen leiden naar winst voor Euro en EU sceptisch politieke partijen die wellicht een nieuw referendum over de munteenheid zullen opzetten.

Referendum Italië en invloed op de EUR/USD

De nee stem had zoals van te voren verwacht een negatieve invloed op de Euro en de EUR/USD viel hard nadat duidelijk werd dat de "ja" stem flink zou verliezen (rode pijl). De EUR/USD was al in een lange en sterke bearish trend (oranje pijl) sinds er een einde kwam aan de politieke onzekerheid in de VS nadat een nieuwe President gekozen werd. De keuze op Trump creëerde in eerste instantie USD zwakte maar deze dip duurde maar kort voordat de USD uptrend zich verder kon ontwikkelen.

Referendum-Italie-en-invloed-op-de-EURUSD-uur-grafiek

De bearish EUR/USD trend kon echter niet door de sterke 1,045-1,05 steun zone heen breken (groene box), ondanks de "nee" stem in het Italiaanse referendum.

De koers klom zeer snel weg van de ondersteuning zone (blauwe pijl) en ik acht de kans groot dat de EUR/USD een grotere bullish correctie maakt voordat de downtrend een continuatie laat zien.

Zelf wil ik vooral in de gaten houden welke grafiek patronen naar voren komen tijdens de aankomende handelsweek. Een bull flag patroon (paarse pijlen) vergroot de kans op een uitgebreide bullish correctie (groene pijl) terwijl een bear flag patroon juist een bearish break kan starten (donker rode pijlen).

Referendum-Italie-en-invloed-op-de-EURUSD-week-grafiek

Als de valuta handelaar uitzoomt en naar een wekelijkse grafiek zou kijken zoals hierboven, dan wordt de analyse duidelijk: de EUR/USD staat op het punt om verder te gaan met de oude downtrend (rode pijl). De correctie (paarse lijnen) is compleet en gebroken - wat rest is nog een breek onder de wekelijkse steunzone (groene lijnen). Voordat dit een feit is kan een bullish retracement richting de Fibonacci niveaus eerst plaats vinden maar bij 1 van deze Fibonacci niveaus zal de downtrend waarschijnlijk weer verder ontwikkelen (oranje pijlen).

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.