Invloed van gematigde toon FED op USD

Maart 23, 2016 14:59

De Federal Reserve (FED), de Amerikaanse koepel van centrale banken, nam vorige week de beslissing om haar rente (0,5%) niet te wijzigen. Ook de mogelijkheid tot verdere verhogingen in 2016 daalde behoorlijk na de speech van FED voorzitter Janet Yellen. Yellen gaf duidelijk aan dat de rente stappen kleiner zullen zijn dan de markten tot nu toe hebben aangenomen. Waarom is de FED ineens voorzichtiger in haar rentebeleid en hoe zal USD koers hierop reageren?

In december vorig jaar besloot de FED voor het eerst in bijna 10 jaar om de rente van 0,25% naar 0,5% te verhogen. Een pad van geleidelijke renteverhogingen werd toen in het vooruitzicht gesteld, maar de FED voorzitter sprak vorige week een meer gematigde toon. De timing van een toekomstige renteverhoging zal afhangen van de economische ontwikkeling en samenhangende inflatie cijfers in de V.S.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie blijven onzeker, mede door dalende grondstofprijzen, lage groei van lonen, lage inflatie in de ontwikkelde landen, en juist een hoge inflatie in opkomende economieën. De wereldwijde inflatie blijft daarom een groot punt van zorg (meer over inflatie in dit artikel).

De keuzes van de FED zijn niet eenvoudig te noemen. Monetaire verkrapping invoeren (zoals een renteverhoging), terwijl andere grote centrale banken juist monetaire expansie implementeren (zoals een rente verlaging), brengt risico's met zich mee. Voor de FED is een van de risico's een (te) sterke USD.

Zonder de kalmerende woorden van Yellen had de koers van de USD weer flink kunnen groeien. Een sterke USD is in feite ook een verkapte vorm van monetaire verkrapping. De FED zal dat niet graag zien vanwege een verhoogd risico op het stilvallen van de economie.

USD Index daggrafiek

De voorzichtige woorden van de FED staan in contrast met die van andere centrale banken. De ECB heeft haar rente 2 weken geleden nog verlaagd naar 0%. Het verschil in monetair beleid tussen de VS en de EU blijft bestaan, maar de voorzichtige toon van de FED kan dat tijdelijk en deels verbloemen. Het pad naar een sterkere USD zal nu moeilijker worden, maar zeker niet onmogelijk.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.