Heat map en trade setup GBPAUD

Februari 24, 2016 15:57

De Britse Pond (GBP) verliest de laatste weken snel terrein ten opzichte van de Euro (EUR), de US Dollar (USD) en andere valuta, zoals de Australische Dollar (AUD). In eerste instantie zagen Forex handelaren valutaparen zoals de GBPAUD lang aarzelen door alleen lichtelijk te dalen (grafiek 2). Recentelijk is dat patroon duidelijk gebroken en koersen laten een flinke momentum zien (grafiek 1). Hoe ver kan de GBPAUD dalen voordat een eerste steun op het pad komt?

Heat map laat enorme versnelling zien

Heat Map 23-02-2016

Hierboven de heat map van 23 februari 2016, waarmee men in een oogopslag kan zien welke valutaparen de grootste bewegingen maken voor een betreffende dag. De assen hebben de volgende betekenis:

  • horizontale as: de volatiliteit legt uit hoeveel prijs heen en weer beweegt
  • verticale as: de richting geeft weer of de koers bearish (onder 0) of bullish (boven 0) is.

Op de horizontale as is ook de verandering in prijs ten opzichte van de dag daarvoor weergegeven als percentage. Normaliter is een beweging van 0,5% al interessant voor een handelaar. Een richting van 1% is een zeer sterke beweging te noemen. Het feit dat sommige paren op 2,5% stonden is een bevestiging van een enorme bearish kracht.

GBPAUD pullback in sterke neergaande trend

4uur pullback in sterke neergaande trend

Op de 4 uur grafiek zien we dat de bearish trend aarzelend, met diepe bullbacks (zwarte pijlen), begon. Toch kwam een neergaande trend niet onverwacht. Eerder beschreef ik divergentie op de GBPAUD wekelijkse grafiek, en ook mijn Elliott Wave analyse gaf aan dat een bearish omkeer voor de hand lag.

Door de forste daling in de afgelopen week is het steun niveau (stippel groen) van de neergaande trend doorbroken. Er ontwikkelt zich een sterk bearish momentum (blauwe pijl). Dat kan de handelaar ook zien aan de verhouding tussen de candles en bewegende gemiddeldes. De candles raken de gemiddelden niet meer aan (oranje cirkel) en het gat tussen de korte- en lange termijn gemiddeldes wordt steeds groter (roze cirkel).

GBPAUD trade setup

gbpaud analyse 4uur trade setup

Ik wacht tot de koers terugkeert naar de voortschrijdende gemiddeldes (EMA), wat we onlangs ook op de grafiek hebben kunnen waarnemen (paarse pijlen). Vervolgens wil ik een bullish en een bearish 8 EMA zien (groene en rode pijlen). De eerstvolgende candle met een bearish 8 EMA is dan voor mij het signaal om een short trade te nemen (roze cirkel), met een stop loss aan de bovenkant van de candle weerstand. Het doel is voorlopig het gebied tussen 1,88 en 1,92.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.