EURAUD en GBPAUD: bullish trend - bearish signalen

December 15, 2015 17:26

Met het oog op de Amerikaanse FOMC statement van woensdag zal er aankomende week geen gebrek aan markt beweging zijn. Dit zal een grote invloed hebben op alle valuta paren maar vooral de US Dollar (USD) kan rekenen op veel volatiliteit. Deze week zal ik daarom de USD "storm" rustig aan de zijlijn afwachten en mijn analyse richten op de Euro (EUR) en Britse Pond (GBP) versus de Australische Dollar (AUD). Volgende week kijk ik naar de USD en mogelijke lange-termijn koersbewegingen.

EURAUD bullish bounce

EURAUD-maand-lange-termijn-overzicht

De AUD is in de afgelopen 3,5 jaar sterk verzwakt ten opzicht van de EUR. De EURAUD weekgrafiek laat een sterke bullish trend zien (blauwe lijnen). De ondersteunende trendlijn is een belangrijk signaal voor continuering van de uptrend. Een bearish doorbraak (rode pijl) kan de historisch neergaande trend (donker rood) doen herleven. Een wisseling van trend lijkt voorlopig echter onwaarschijnlijk gezien de recente bullish prijs beweging (paarse box).

Onderstaande grafiek toont namelijk een kleiner tijdsbestek en we zien een sterke wekelijkse candle. Aangezien beide voortschrijdende gemiddeldes ook bullish zijn, lijkt een vervolg van de uptrend logisch. Ik gebruik Fibonacci op deze wekelijkse candle en verwacht op basis hiervan een retracement naar het 28.2% of 50% niveau. Vervolgens voorzie ik een beweging naar het -27.2 en -61.8 niveau alvorens daadwerkelijk een bearish richting te kiezen (oranje pijlen).

EURAUD-maand-bullish-bounce

GBPAUD grote bearish correctie op komst?

GBPAUD toont divergentie op de weekgrafiek (paarse lijnen) en heeft daarom de potentie voor een grote bearish correctie (rode pijl) naar het lange termijn voortschrijdend gemiddelde, welke tevens fungeert als steun (groene box). De bevestiging van deze correctie komt zodra koers de (groene) trendlijn doorbreekt. Een mogelijke doorbraak hoeft niet op korte termijn te gebeuren. De koers kan eerst de weerstandslijn (oranje) doorbreken en mogelijk nog een oude top (donker rood) bereiken. Op basis van mijn Elliott Wave analyse verwacht ik echter dat deze poging uiteindelijk zal uitmonden in een bearish trend omkeer (oranje pijlen).

GBPAUD-bearish-correctie

Conclusie

Hoewel een bullish bounce voor de EURAUD en GBPAUD momenteel het meest waarschijnlijk scenario is, verwacht ik voor 2016 een grotere bearish correctie voor beide Forex paren. Het is hiervoor wel belangrijk dat de ondersteunende trendlijnen worden doorbroken. Wanneer dat niet gebeurd kan de huidige trend langer doorgaan. Ik ben daarom korte termijn bullish, maar houd mijn trade management in de gaten voor mogelijke bearish signalen.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.