EUR/USD, USD/JPY kunnen patronen doorbreken

Augustus 16, 2016 11:16

Er zal deze week geen gebrek aan marktbeweging zijn, met het oog op het Amerikaanse FOMC statement, de Britse retail sales en werkloosheid cijfers uit Nieuw Zeeland en Australië. Ik verwacht vooral interessante koers bewegingen op de EUR/USD en USD/JPY.
In dit artikel analyseer ik deze valutaparen voorafgaand aan een week van spannend nieuws.

EUR/USD bullish doorbraak verwacht

In mijn vorige EUR/USD artikel verwees naar een aanstaande bearish doorbraak van het bullish trend kanaal (zwarte stippel lijnen). Even later vond de doorbraak inderdaad plaats maar de neergaande trend heeft grote moeite om zich te ontwikkelen en beweegt nu zijwaarts (groene lijn). Is de downtrend pas laat op gang of is er sprake van een bullish correctie?

Voor het antwoord op deze vraag bekijk ik EUR/USD week- en maandgrafieken. Beiden moeten een bearish signaal afgeven voordat we een bevestigend antwoord kunnen geven.

EUR/USD wekelijkse en maandelijkse grafiekGrafiek 1: EUR/USD wekelijkse en maandelijkse grafiek

Zonder twijfel is de neergaande trend flink in de problemen gekomen. Met het oog op de bullish wekelijkse en maandelijkse candles (roze boxen) lijkt een bearish continuering een zware opgave te worden. Ik verwacht daarom een bullish doorbraak (blauwe pijl) boven de trend lijn (donker rood) om de hogere weerstand (oranje box) te testen.

Mocht de koers uiteindelijk falen (oranje pijl) om de weerstand te breken dan lijkt de EUR/USD af te stevenen op een wave E (groen) van een wave 4 (zie maandelijkse grafiek). Driehoekige patronen zijn vaak langdurige formaties en de laatste wave E kan daarom vaak uitgerekt worden voordat een bearish vervolg zichtbaar is.

USD/JPY op beslissend punt

Tot slot vinden we op de USD/JPY grafiek duidelijke steun- en weerstand zones die een essentiële rol zullen gaan spelen.

USD/JPY dagelijkse grafiekGrafiek 2: USD/JPY dagelijkse grafiek

Allereerst is er de weerstand van een bearish trend kanaal (donker rode lijnen) die sterk genoeg kan zijn om de koers in de neergaande trend te houden.

Daar staat een essentieel 50% Fibonacci niveau (oranje box) tegenover dat uiteindelijk voor een grote trend omkeer kan zorgen.

Zowel een bullish bounce als een bearish doorbraak zijn daarom - in mijn optiek – allebei even goed mogelijk en ik zal de trend lijnen aandachtig in de gaten houden.

... Wanneer weerstand (zwart en donker rood) met bullish momentum (licht groene pijl) doorbroken wordt dan zal dat een nieuwe opgaande trend boven het bearish kanaal inluiden (groene pijlen)...

... Maar tegelijkertijd kan een mislukte doorbraak poging nog steeds duiden op een voortzetting binnen het bearish trend kanaal (grijze pijl)...

... Een doorbraak door het gebied van de groene trendlijnen zal een vervolg van de bearish trend inluiden (rode pijl).

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.