EUR/USD en USD/JPY momentum of trend?

Oktober 25, 2016 11:33

De US Dollar (USD) is met een sterk bullish momentum bezig maar de grote vraag is:

... is de lange-termijn uptrend echt begonnen of is de koers nog verwikkeld in een grote correctie?

Eerder deze maand benadrukte ik al dat de presidentsverkiezingen in de VS eerst plaats moeten vinden voordat de USD echt aan versterking kan denken.

Vandaag richten wij ons vizier op de EUR/USD en USD/JPY, twee valutaparen die al flink momentum laten zien maar nog steeds niet de cruciale steun en weerstand doorbroken hebben.

EUR/USD: moment van de waarheid bij Fibonacci steun

2016-10-24-eurusd

Driehoekige patronen zijn vaak langdurige formaties. De waves worden vaak uitgerekt voordat een vervolg zichtbaar is, in dit geval een continuatie van de bearish trend (oranje pijl).

De EUR/USD wekelijkse grafiek is een prima voorbeeld want de consolidatie duurt al ruim anderhalf jaar (paarse lijnen). Is de EUR/USD driehoek (ABDE) compleet of wordt deze langer uitgerekt?

De steun van de driehoek is een cruciaal beslissingspunt voor de koers. Naar mijn mening zal het antwoord daarom afhankelijk zijn van de koers reactie bij punt D:

1. Een sterke bearish wekelijkse candle met een sluiting vlakbij het laagte punt lijkt een breakout signaal te zijn (donker rode pijlen).

2. Een zwakke bearish candle, een doji of een reversal candle, kan juist een tijdelijke ommekeer inluiden en een grote correctie beginnen (paarse lijnen).

Een bearish breakout lijkt vooral betere kansen te hebben als de koers onder het 78.6% Fibonacci niveau breekt. Als de koers echter het 78.6% niveau met weinig bearish momentum bereikt, dat lijkt dit een bevestiging te zijn van het D punt en zal de driehoek verder ontwikkelen via een wave E voordat de downtrend begint (rode pijl).

USD/JPY : weerstand trend lijn gebroken maar horizontaal niet

2016-10-24-usdjpy

De US Dollar (USD) laat ook sterkte zien tegenover de Japanse Yen (JPY) en de koers heeft de dagelijkse weerstand (paars) doorbroken met flink momentum (blauwe pijl). De koers lijkt nu een kleine maar tijdelijke pause te nemen bij de vorige top (donker rode horizontale lijn).

Een dagelijkse candle met een bullish sluiting boven de weerstand en vlakbij de candle high zal de bullish breek inluiden (licht groene pijlen). De koers kan dan richting 105 van de R2 en 105.50 van de R3. Dit zijn steun en weerstand niveaus van de wekelijkse Admiral Pivot Point indicator in de MT4 Supreme Edition.

Een breek boven de lange-termijn (144 ema close) bewegende gemiddelde (oranje) kan zelfs een grootschalige bullish trend inluiden (zwarte pijl) terwijl de koers ook steun zou kunnen vinden mocht het eerst een bearish retracement maken (donker groen).

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.