EUR/NZD laat bullish momentum zien binnen neergaande trend

Augustus 09, 2016 11:09

In onze analyse van vandaag is er ruimte gereserveerd voor de Euro versus de Nieuw Zeeland Dollar (EUR/NZD) die zowel interessante technische als ook fundamentele factoren belooft.

EUR/NZD op rand van beslissing

Op de EUR/NZD dag grafiek is een duidelijke neergaande trend (rode pijl) zichtbaar. Onlangs heeft de EUR/NZD haar weerstand van de afgelopen maand (rode stippellijn) met een flinke bullish impuls (groene pijl) doorbroken. Uiteindelijk was de weerstand rond het 38,2% Fibonacci niveau te sterk om vervolgens zijwaarts te bewegen.

EUR/NZD analyse - op rand van beslissing

Grafiek 1: EUR/NZD dag grafiek

Vanuit technisch perspectief verwacht ik een continuering van de neergaande trend. Het is nog niet duidelijk of de koers eerst een verdere correctie zal maken of de neergaande trend direct gaat voortzetten. De belangrijkste weerstand is zonder twijfel de (oranje) trend lijn (oranje) terwijl we steun zien rond de bodem, verschillende Fibonacci punten (paars) en bij de (groene) trend lijn.

Rente beslissing in Nieuw Zeeland

De centrale bank van Nieuw Zeeland de Reserve Bank van Nieuw Zeeland (RBNZ) zal aanstaande woensdag een besluit nemen over de rente, welke momenteel op 2,25% staat. Hier zijn de 2 meeste logische scenario's:

  1. als de RBNZ de rente verlaagt naar 2,0%, zoals de markt verwacht, dan zal dit in eerste instantie een verzwakking betekenen voor de NZD en zal de EUR/NZD daardoor stijgen.
  2. als de RBNZ de rente op 2,25% laat staan, dan zal dit juist een versterking voor de NZD betekenen en zal de EUR/NZD dalen.

Momenteel lijkt het eerste scenario dus over de beste papieren te beschikken. Let wel op dat een rente verandering niet per definitie voor een verandering in het koersbeeld zal zorgen. Mogelijk goed/slecht nieuws uit de Euro zone kan natuurlijk ook een reden zijn. Ook moeten Forex traders zich realiseren dat 2,0% rente nog steeds flink hoger is dan de rente in de Euro zone (0,00%).

EUR/NZD trade setup

EUR/NZD analyse- Trade Setup

Grafiek 2: EUR/NZD dag grafiek

Laat ik zowel een bullish als een bearish variant van koers vervolg bespreken. Welk scenario uiteindelijk de overhand krijgt hangt dus mede af van genoemde rente beslissing.

Bullish EUR/NZD scenario: ik wacht op een doorbraak van de weerstand voordat ik een bullish trade open. Na deze doorbraak verwacht ik een stijging (groene pijlen) richting de -27,2% en 50% Fibonacci niveaus rond 1,60-1,6050 - of zelfs een vervolg naar de volgende Fibonacci doelen van 61.8% en -61.8% rond 1,62-1,63.

Bearish EUR/NZD scenario: genoemde Fibonacci niveaus hebben ook een omgekeerde rol en kunnen als weerstand fungeren (rode pijlen). Mocht de koers door de (groene) trend lijn breken dan is een vervolg naar de bodem (oranje pijlen) de meest logische.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.