EUR en NZD geven eerst aanzet voor drukke handelsweek

Maart 15, 2016 15:35

We gaan een drukke handelsweek tegemoet met het oog op de Amerikaanse FOMC statement. In het voetspoor van de FOMC zullen ook de centrale banken uit Japan, Australië, Groot Brittannië en Zwitserland ook een verklaring vrijgeven deze week. Een mogelijke voorbode van een heftige week op de valutamarkten (zie ook fundamentele analyse).

Nieuwsevenementen van deze orde kunnen de koersen vaak sterk beïnvloeden. De Euro (EUR) en Nieuw Zeeland Dollar (NZD) hebben dat vorige week nog eens bevestigd. Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de centrale bank uit Nieuw Zeeland (RBNZ) hebben de rente verlaagd. De ECB bracht de rente terug naar nul (0%) en de RBNZ van 2.5% naar 2.25%. In dit artikel een analyse van de impact van deze beslissingen.

EURNZD in een driehoek grafiekpatroon

EURNZD analyse daggrafiek driehoek grafiekpatroon

De EURNZD laat een duidelijk driehoekig grafiekpatroon zien, gevormd door de blauwe en donker rode trendlijn. Dit patroon geeft meestal aan dat er een bepaalde besluiteloosheid is over de richting van prijs. Dat wordt ook bevestigd door de 2 verschillende voortschrijdende gemiddeldes (21 en 144 ema), welke momenteel gelijkwaardig aan elkaar staan op bovenstaande grafiek.

De koers kan deze consolidatie fase doorbreken zodra de steun of weerstand wordt gebroken. Het doel van zowel een bearish als een bullish doorbraak zijn de paarse boxen.

Deze zones zijn wat mij betreft de meest logische koersdoelen voor de EURNZD op de middellange termijn. Let wel op dat de horizontale steun (blauw) en weerstand (oranje) nog steeds een impact kunnen hebben en een doorbraak tijdelijk tegen kunnen houden.

AUDNZD trend omkeer aannemelijk

De AUDNZD zat in een sterke neergaande trend op zowel de maandelijkse, wekelijkse als dagelijkse tijdsgrafiek. Kijkend naar de grafiek lijkt een trend omkeer aannemelijk.

audnzd analyse weekgrafiek trend omkeer aannemelijk

  1. We zien een sterke bullish correctie met een hoge invalshoek (groene pijlen);
  2. de oranje boxen kunnen een mogelijk hoofd- schouder patroon aanduiden.

Hoewel een long positie wellicht nu al aantrekkelijk lijkt ben ik voorzichtig met het innemen van een trade. De rode trendlijn en paarse box laten nog geen doorbraak van de weerstand zien. Trade management is een belangrijk element. Ik wacht dus op sterke bullish candle sticks op de dagelijkse of wekelijkse grafiek.

In de komende weken en maanden verwacht ik dat de AUDNZD de -27,2 en -61.8 Fibonacci doelen kan bereiken (blauwe boxen). Het is voor deze analyse wel belangrijk dat de steunlijn (blauw) intact blijft, anders kan de neerwaartse trend zich verder ontwikkelen (donker rode pijlen).

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.