Elliot Wave Analyse voor Beginners

Oktober 12, 2017 10:04

Koersen kunnen een verassende wending aannemen, maar het staat vast dat deze altijd in golven bewegen. De Elliot wave analyse geeft een beter inzicht in deze 'mysterie' en helpt om prijsbewegingen beter te doorgronden. Dit artikel beschrijft de basis van de Elliot wave theory en helpt u op weg met de praktische toepassing. De methodiek is namelijk op een aantal verschillende principes gebaseerd, welke wij in eerdere artikelen hebben besproken.

Golfbewegingen in de valutamarkt


Theorie Elliot wave analyse

De wave analyse is door Ralph Nelson Elliott in de jaren '30 ontwikkeld. Elliott beschreef in zijn boek The Wave Principle dat koersen golf bewegingen maken aan de hand van het collectief denken. Deze prijs golven volgen herkenbare patronen die gerelateerd zijn aan de huidige psyche van de market, ook wel de optimistische en pessimistische buien van handelaren.

Onderstaand principe behoort tot de basis van de Elliot wave analyse. Koers patronen zijn positief (bullish) of negatief (bearish) en daarbinnen weer impulsief of correctief (zie ook dit artikel). Dit betekent dat prijs altijd 1 van de volgende 4 karakter eigenschappen heeft:

 • Bullish impulsief: optimistisch en snel (groene pijlen);
 • Bullish correctief: optimistisch maar langzaam (zwarte pijlen);
 • Bearish impulsief: pessimistisch en snel (paarse pijl);
 • Bearish correctief: pessimistisch maar langzaam (oranje pijlen).

bullish impulsief -correctief bearish impulsief -correctief

De impulsieve patronen hebben altijd 5 golven of waves en worden daarom ook wel '12345' genoemd.

 • Een bullish patroon bestaat uit 5 waves waarbij waves 1, 3 en 5 bullish en impulsief zijn terwijl waves 2 en 4 bearish correcties zijn;
 • Een bearish patroon bestaat uit 5 waves waarbij waves 1, 3 en 5 bearish en impulsief zijn terwijl waves 2 en 4 bullish correcties zijn.

De correctieve patronen vinden meestal plaats in 3 waves (5 waves kunnen hier ook voorkomen en zelfs 9 is mogelijk), vandaar de naam 'ABC' of 'WXY' (afhankelijk van het karakter van de correctie).

 • De ABC heeft 3 waves met wave A en C die impulsief zijn en B die correctief is;
 • De WXY heeft 3 waves die allen correctief zijn en uitsplitsen naar meerder correcties;
 • De ABCDE heeft 5 waves die een variatie zijn van momentum en correctie.

Binnen een grote impulsieve of correctieve beweging kunnen weer kleine impulsieve en correctieve stukjes zitten. Vijf impulsieve korte termijn waves zijn dan wave 1, 3 of 5 danwel een wave A of C van een langere termijn wave. De ABC correctie kan op de lange termijn deel uitmaken van de 'Y' in WXY.

elliot wave analyse -impulsieve en correctieve bewegingen


Praktische toepassing Elliot wave analyse

De Elliot wave analyse krijgt soms de kritiek dat de theorie moeilijk is toe te passen in de praktijk. Ik raad aan om de analyse stapsgewijs te gebruiken en daarmee uw ervaring geleidelijk te vergroten. Deze tool kan namelijk enorme voordelen opleveren. Denk hierbij aan het beter begrijpen van marktstructuren (trend, steun en weerstand), het doorgronden van prijsbewegingen en het beoordelen van goede of slechte trades. Maar dan moet men wel voldoende geduld tonen tijdens het leerproces. We hebben het hier namelijk niet over een theorie die men zonder slag of stoot onder de knie krijgt; de praktische implementatie vergt de nodige ervaring. Mijn advies is om te beginnen bij de basis en de volgende stappen te ondernemen:

 1. Start met de begrippen trend en reversal (zie deze webinar);
 2. Zorg ervoor dat u het concept van impulsieve en correctieve bewegingen beheerst (zie dit artikel);
 3. Combineer stap 1 en 2 met elkaar (bullish/bearish correctie/impulsief) op een klein gedeelte van de grafiek;
 4. Pas stap 3 toe op een lange termijn;
 5. Probeer vervolgens een voorspelling te maken van wat de huidige prijs zal gaan doen (bullish of bearish en impulsief of correctie).

Conclusie

De Elliot wave analyse helpt de handelaar om de markt en haar bewegingen beter te begrijpen. Echter, indien men direct en zonder enige praktijk ervaring met bovengenoemde punten aan de slag gaat dan is deze theorie inderdaad moeilijk toe te passen in de praktijk. Men slaat immers vele belangrijke leerfases over. Het juist kunnen analyseren of prijs een impulsief of correctief karakter zal krijgen is in de praktijk veel belangrijker dan een poging tot een precieze analyse. Mocht de handelaar inderdaad posities gaan innemen op basis van deze theorie dan is het aan te raden om in het begin ook op zoek te gaan naar een bevestiging van andere indicatoren en price action (hier meer). Uiteindelijk kan de Elliot wave analyse een groter en belangrijker deel van de handelsaanpak worden maar ervaring opbouwen is een must.

Admiral Markets pubiceert hier dagelijks een korte termijn Elliot wave analyse voor de valutaparen EURUSD, GBPUSD en USDJPY. Mocht u interesse hebben in een lange termijn Elliot wave analyse dan is deze op aanvraag beschikbaar.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.