De invloed van centrale banken op valutakoersen

Februari 09, 2015 15:15

De wereldwijde centrale banken eisen de laatste jaren en maanden steeds meer aandacht en staan regelmatig in de schijnwerpers van de media. Beleggers en bedrijven kijken met spanning uit naar elke beslissing die een centrale bank (wellicht) zal gaan nemen. Zonder twijfel is er de laatste zeven/acht jaar een duidelijke trend ingezet: een verlaging van de rente. Dit middel werd ingezet om de klap van de kredietcrisis in 2008 en de gevolgen in de jaren daarna te verzachten.

Een renteverlaging was niet de enige methode om recessies te verhelpen en de economie weer op gang te brengen. De afgelopen jaren hebben de Amerikaanse, Europese en Japanse centrale banken regelmatig quantitative easing (QE) ingevoerd. Ook de laatsten maanden was er veel activiteit te zien. Hier een klein overzicht van de recente ontwikkelingen:

  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in januari dit jaar een QE programma voor de komende anderhalf jaar ingesteld;
  • De Japanse Centrale Bank (BOJ) heeft onlangs haar QE programma verhoogd;
  • De Canadese Centrale Bank (BOC) heeft in januari dit jaar de rente van 1.0% naar 0.75% verlaagd;
  • De Zwisterse Centrale Bank (SNB) heeft dit jaar de rente nog verder verlaagd naar -0.75% en daarnaast op 15 januari de Frank van de Euro ontkoppeld.
  • De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2014 in twee stappen de rente verlaagd van 0.25% naar 0.05%.

Andere centrale banken hebben haar rentes onlangs niet verlaagd, maar hebben zeker geen haast om deze te verhogen:

  • De Amerikaanse Centrale Bank (FED) heeft aangegeven geduld te hebben met een rente verhoging. De FED heeft haar derde QE programma afgerond dus zal daarom geen snelle omschakeling willen maken. De rente in Amerika is voor het laatst omhoog gegaan in juni 2006, en de laatste verandering van de rente dateert uit december 2008 (en staat nu ruim 6 jaar op 0.25%).
  • De Britse Centrale Bank (BOE) ging deze maand unaniem akkoord met het behouden van een rentepercentage van 0.5%, terwijl in de vorige vergadering twee leden juist een voorkeur voor een verhoging hadden aangegeven.
  • Australië en Nieuw Zeeland hebben al hoge rentewaardes in vergelijking met genoemde landen (2.5% en 3.5% respectievelijk) wat een verdere verhoging zeer onwaarschijnlijk maakt.

De trend van renteverlagingen duurt dus al een aantal jaar en het einde lijkt niet in zicht. Het is duidelijk dat de maatregelen bedoeld zijn om de economie te stimuleren, maar een aanpassing van de rente heeft ook een effect op de valutamarkt.

Allereerst een korte uitleg over wat, normaal gesproken,de invloed van een rente aanpassing en QE is. Wanneer de rente omhoog gaat neemt de vraag naar de valuta uit het betreffende land toe simpelweg omdat investeerders een betere rente krijgen. Indien de rente omlaag gaat en ook met QE (meer geld in omloop voor dezelfde economie) zal de vraag naar de betreffende valuta juist afnemen.

Dit artikel is te kort om rente en QE aanpassingen van alle centrale banken te beanalyseren, daarom zoom ik in op de activeiten van de FED en de ECB in de afgelopen jaren. Onderstaand de interest aanpassingen vanaf 2000 tot en met het eerste kwartaal van 2006:

In het onderstaande overzicht de interest aanpassingen en QE beslissingen vanaf het tweede kwartaal van 2006 tot en met januari 2015.

Aan de hand van deze gegevens (periode van 15 jaar) kunnen we opmaken dat de FED het voortouw neemt en de ECB meestal deze besluiten overneemt:

  • De renteverlaging in de VS van januari 2001 was 4 maanden eerder en bijna 2 jaar later (november 2002) stond de VS op 1.25% terwijl de Eurozone nog op 3.25% stond.
  • De VS begon al met rentestijgingen in juni 2004, terwijl de Eurozone pas in december 2005 begon.
  • De VS begon met rentedalingen in september 2007, terwijl in de Eurozone de rente in eerste instantie omhoog ging in juli 2008 om vervolgens fors te dalen in de maanden hierna.

Om een koppeling te maken tussen deze beslissingen en de koers van de EUR/USD in de afgelopen 15 jaar, hieronder een grafiek waarop de momenten van deze beslissingen zijn aangegegeven (klik voor volledig beeld).



  • De hogere rente in de VS in 2000 zorgde voor een lage EUR/USD koers. Het effect van de, relatief, snelle rente verlaging door de FED in de periode hierna is zeer goed zichtbaar in het koersverloop van de EUR/USD (van 0.85 naar 1.35).
  • De Eurozone kwam pas in november 2004 op hetzelfde renteniveau uit, in de opeenvolgende maand verhoogde de FED de rente weer, wat de EUR/USD omlaag bracht (van 1.35 naar 1.15).
  • Toen de EUR/USD boven de 1.60 uitkwam had de Eurozone een rentepercentage van 4% terwijl de VS al door de kredietcrisis naar 2% was gedaald.
  • Interassant is dat, ondanks een hogere rente in de Eurozone gedurende 2008 en juni 2013, de USD toch tot driemaal toe in waarde toenam in deze periode. Dit kan verklaard worden door het feit dat de USD in tijden van onzekerheid voor investerdeers als een veilige haven wordt gezien (van 1.60/1,50 naar +/-1.20).
  • Natuurlijk hebben ook de QE programma's in de VS de nodige invloed, welke de tussentijdse stijgingen van de EUR/USD weer verklaren (terug naar 1.40-1.50).
  • In juni 2013 is de Eurozone geleidelijk terug gegaan naar het percentage in de VS, waar in september 2013 de interest van beide economische blokken weer overeenkomt (prijs schommelt rond de 1.30-1.35).
  • In juni 2014 neemt de Eurozone een stap verder en zakt de rente naar 0.15%. De EUR/USD koers begint te kelderen zodra de VS stopt met QE deel 3, de rente voor de Euro zone naar 0.05% zakt, en de ECB nog een QE invoerd voor 1,5 jaar (EURUSD bereikte 1,11 in de afgelopen week).

We kunnen concluderen dat in de meeste gevallen het effect van een rente aanpassing duidelijk merkbaar is-zeker op de lange termijn. Enige uitzondering was na de kredietcrises toen andere belangen ook een rol gingen spelen (zoals het imago van veiligheid en de rol van de VS in de crisis). Mocht de FED beslissen om de rente dit jaar te verhogen zal dat dus duidelijk gevolgen hebben: de EUR/USD gaat nog verder omlaag. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik niet verwacht dat de FED een verhoging zal doorvoeren in 2015.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.

Avatar-Admirals
Admirals Een alles-in-één oplossing voor het uitgeven, investeren en beheren van uw geld

Admirals is meer dan een broker, het is een financieel centrum dat een breed scala aan financiële producten en diensten aanbiedt. We maken het mogelijk om persoonlijke financiën te benaderen via een alles-in-één oplossing voor beleggen, uitgeven en beheren van geld.