Dax en S&P 500- einde van lange bullish trend?

Januari 27, 2016 15:15

Er zal deze week geen gebrek aan marktbeweging zijn, met het oog op de Amerikaanse FOMC statement, de Japanse centrale bank (BOJ) statement en de rente beslissing van de centrale bank in Nieuw Zeeland (RBNZ). In dit artikel analyseer ik de aandelenmarkt in Duitsland (DAX) en de Verenigde Staten (S&P 500) voorafgaand aan een week vol met nieuws.

S&P 500- einde van opgaande trend?

Met de recessie van 2008 kwam de S&P 500 (en algehele financiële markten) flink onder druk te staan (paarse box). In de afgelopen 7 jaar is dat weer volledig gecorrigeerd en zien we een sterke bullish trend die indruk heeft gemaakt (groene pijlen). Met uitzondering van een kleine dip in het tweede half jaar van 2011 (oranje box) zijn de bullish candles op de maandelijkse grafiek duidelijk in de meerderheid. Kan deze opgaande trend zich voort zetten, of zijn er tekens van een kanteling zichtbaar?

2016-01-26 SP500 analyse maand grafiek correctieve fase

Het antwoord is simpel: de opgaande trend is voorlopig afgelopen. De koers heeft in de afgelopen 6 maanden geen toppen kunnen breken. Een trend waar binnen 5 of 6 candles geen "higher high" is te vinden heeft het momentum niet meer aan zijn zijde. We kunnen dus concluderen dat de koers zich in een correctief gebied van tijd en prijs bevind (roze box).

Maar dat betekent niet dat de bearish trend meteen is begonnen! Prijs is er nog niet in geslaagd om de grote horizontale steun, bij het 23,6% Fibonacci niveau (licht groene box), te doorbreken. Zodra de koers dit gebied neerwaarts gaat verlaten bestaat er een realistische mogelijkheid voor een forse correctie (rode pijlen).

2016-01-26 SP500 analyse week grafiek bullish bounce startsignaal

Kijken we naar de weekgrafiek dan zien een eerste aanzet voor een bullish bounce (groene box). De kans op een bullish correctie (groene pijl) lijkt daardoor reëel te zijn, prijs kan mogelijk naar de paarse Fibonacci punten (oranje box) corrigeren. Na deze kleine opgaande beweging verwacht ik dat de koers uiteindelijk door de steun zal breken (rode pijlen).

Zodra de bearish trend begint voorzie ik een beweging richting de 38,2% en 50% Fibonacci niveaus (blauwe boxen). Mijn analyse is ongeldig mocht de doorbraak zich niet in de komende 6 weken voordoen of indien de koers boven de top uitbreekt.

DAX: steun bij 9020 punten

De DAX laat een vergelijkbaar patroon als de S&P 500. Prijs heeft haar top al meer dan een half jaar niet gebroken (paarse box) en probeert nu door de steun te breken (blauwe box). Een bullish bounce (gele pijl) met een bearish vervolg (rode pijl) lijkt, ook voor de DAX, het meest waarschijnlijke scenario in de komende 6 weken.

2016-01-26-Dax-analyse-maand-grafiek-steun-bij-9020-punten

Conclusie

Zowel de S&P 500 als de DAX index zijn in een belangrijke fase terechtgekomen. In de komende 6 weken zal er een duidelijke richting moeten worden gekozen. Zal de historische opgaande trend zich voortzetten, belanden we in een fase van zijwaartse correctie of gaan we een nieuwe bearish trend zien? Op dit moment lijken de laatste twee scenario's de beste papieren te hebben.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.