Britse Pond staat voor belangrijke keuze: hoe nu verder na de Brexit?

Juli 19, 2016 10:34

Bijna een maand geleden werd het Britse referendum over een langer verblijf in de EU gehouden. De Brexit kwam als een grote verassing voor de financiële markten en het Britse Pond (GBP) verloor snel en veel terrein ten opzichte van de US Dollar (USD) en Euro (EUR).

De eerste reactie na het nieuws was sterk en krachtig te noemen, maar hoe staat het Britse Pond er nu voor? Een mooi moment om uiteen te zetten wat Forex handelaren op de lange termijn van de GBP kunnen verwachten.

GBP/USD correctie naar 1,35

Het GBP/USD viel van 1,50 naar 1,28 in de dagen na de Brexit uitslag, meer dan twintig cent in slechts 8 handelsdagen voordat er een teken van opgaand herstel op de grafiek zichtbaar was. Dit herstel bracht prijs terug naar 1,35 voordat er een nieuwe weerstand werd gevonden.

GBPUSD analyse correctie naar 1,35

GBP/USD mogelijk bullish herstel

Kunnen we nu spreken van een grote trend omkeer in het GBP/USD of is de opgaande beweging alleen maar een correctie van een grotere neergaande trend?

Het antwoord zal grotendeels gevonden worden in de trend lijnen die weerstand (oranje) en steun (groen) bepalen.

Een doorbraak boven de weerstand (oranje) zal leiden naar een grote correctie of trend omkeer (groene pijlen). In dat geval kan het GBP/USD de Fibonacci doelen op -27,2% en 38,2% bij 1,3650 (zwarte box) en de -61,8% en 50% bij 1,39 (paars box) halen.

Deze Fibonacci doelen zullen als sterke weerstand fungeren en een opmaak kunnen worden van een nieuwe neergaande trend (rode pijlen). Alleen een doorbraak boven de 1,40 en het -61,8% Fibonacci punt (rode box) zouden een potentiële bullish trend aan kunnen kondigen (blauw pijl).

GBPUSD analyse mogelijk bullish herstel

GBP/USD mogelijk bearish doorbraak

Een doorbraak onder de steun (groen) kan de eerste aanzet zijn van een trend continuering. De koers moet wel door een flinke steun (zie artikel swing high, swing low) breken (zoals de trend lijn bij 1,31, het ronde getal 1,30 of de 1,28 bodem) voordat dit scenario in werking treedt.

Deze mogelijke bearish doorbraak zal veel neerwaartse ruimte hebben aangezien er een grote afstand is tussen de Fibonacci doelen. De -27,2% (paarse Fib) en -61,8% (oranje Fib) doelen zijn bijvoorbeeld pas te vinden rond 1,26. Een volgend koersdoel zit rond 1,19-1,20 waar zich twee grote -100% (roze en paarse) doelen bevinden.

GBPUSD analyse mogelijk bearish doorbraak

GBP/USD hoe nu verder na de brexit?

Het GBP staat onder immense bearish druk en zal in de komende weken hoogstwaarschijnlijk doorgaan met de neergaande trend, tenzij de koers boven het 61,8% Fibonacci niveau en de 1,41 weerstand uitkomt. De grote vraag lijkt op dit moment te zijn: hoe diep zal de bullish correctie gaan voordat de bears weer controle gaan overnemen?

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.