Brexit: Wat geven de peilingen aan en invloed op GBP

Juni 08, 2016 09:59

Trouwe lezers weten dat dit blog zich vooral richt op technische analyse. Vandaag maken wij een uitzondering vanwege het Britse referendum over de Europese Unie (EU), wat tot een mogelijk uittreden van de Britten uit de EU kan leiden. Zulke beslissingen zijn uitermate belangrijk vanwege geopolitieke redenen, economische groei op de lange termijn en uiteindelijk de valuta waarde van het Britse Pond.

Brexit: nek aan nek race in de peilingen

De Britse kiezer zal op 23 juni 2016 in een referendum stemmen over een mogelijk vertrek uit de (EU), ook wel Brexit wordt genoemd. De peilingen laten zien dat het 'blijf' kamp haar voorsprong behoudt, maar het verschil is uitermate klein. Momenteel geven gemiddeld 44,3% van de Britten aan voorstanders te zijn van een Groot Brittannië in de EU (oranje).

Brexit: nek aan nek race in de peilingen

Bron: the Huffington Post

Het Brexit kamp loopt slechts 2% achter en staat op 42,1% (paars). De race is alles behalve over, vooral omdat 13,5% van de kiezers nog geen besluit heeft genomen (grijs).

Brexit: welk kamp heeft de beste papieren?

Ik denk dat het 'blijf' kamp de beste kansen op winst heeft omdat zij simpelweg al lange tijd aan kop staan in de peilingen (en nog steeds voor lopen). Een tweede ander argument is dat stemmers meestal voor de 'veilige' keuze kiezen. Schotland, bijvoorbeeld, stemde in 2015 voor een verblijf in Groot Brittannië en Quebec deed hetzelfde in 1995 met Canada.

Brexit kamp met beste papieren

Bron: Financial Times (https://ig.ft.com/sites/brexit-polling/)

Brexit debat scherper dan ooit

Het debat tussen het 'blijf' en 'vertrek' kamp wordt steeds persoonlijker en harder met aantijgingen van valse beloftes aan beide kanten.

Brexit debat scherper dan ooit

Het vertrek kamp wil onder andere minder bemoeienis en regelgeving uit Brussel. De aanhangers van een verlengd lidmaatschap denken juist dat Groot Brittannië sterker zal staan als onderdeel van de EU. Zij waarschuwen ook expliciet voor een economische recessie na een Brexit. George Osborne, de minister van Financiën, heeft duidelijk aangegeven dat de Britten op een zwakke economie kunnen rekenen als zij kiezen voor een vertrek uit de EU.

Brexit invloed op koers GBP

De koers van de GBP kan in de komende weken veel volatiliteit laten zien. Op dinsdag bijvoorbeeld vloog de GBP/USD tijdens de Tokyo sessie bijna 200 pips omhoog (paarse box en pijl). Dit kan vooral in de week van het referendum en tijdens de uitslag vaker voorkomen en daarom moeten Forex handelaren met voorzichtigheid optreden.

GBPUSD 4 uur grafiek

De GBP/USD koers beweegt vooral zijwaarts (zie grafiek) maar een 'Brexit' kan zeker het begin zijn van een sterke bearish trend (rode pijl) terwijl de een langer verblijf in de EU een licht positieve tot neutrale impact (groene pijlen) op het Britse Pond zal hebben.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.