Brexit en Bremain in beeld, analyse en impact op de financiële markten

Juni 21, 2016 12:55

Britse kiezers kunnen op donderdag 23 juni, in het EU lidmaatschap referendum, beslissen of zij het Verenigd Koninkrijk liever binnen (Bremain) of buiten (Brexit) de Europese Unie willen houden. De strijd tussen beide kanten levert veel argumenten en verhitte debatten op, maar vooralsnog is er geen grote winnaar in de peilingen.

Zowel het 'blijf' (Bremain) als het 'vertrek' (Brexit) kamp staan beide op 44% (maandag 20 juni), terwijl 11% nog geen besluit heeft genomen. Elke stem zou in feite de doorslag kunnen geven en daarmee het verschil uitmaken. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van een Brexit en Bremain. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen voor de financiële wereld.

Brexit en Bremain, wat staat er echt op het spel?

De beslissing is historisch en cruciaal voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie. Het is vooral een strategische beslissing voor de lange termijn.
Wel of geen deelname in de EU heeft namelijk brede gevolgen voor de hele samenleving, van commerciële kwesties tot en met veiligheid, politiek en economie.

De voorstanders van een Brexit benadrukken bijvoorbeeld de ondemocratische structuur van de Europese Unie en geven aan dat de Britse stem meer invloed heeft zonder de EU. Ook het gevoel van onafhankelijkheid leeft sterk in het Verenigd Koninkrijk. Anderen verwijzen juist naar de gehate Europese bureaucratie. Ook migratie, de grenzen controleren en geen of minder EU contributies zijn ook vaak genoemde argumenten om uit de EU te stappen.

De keuzes en nadelen van een Brexit

De bovenstaande ideeën zijn vooral voordelen voor de Britten zelf. Naar mijn idee is de rest van Europa en de wereld beter af als Groot Brittannië binnen de Europese Unie blijft. Dit zal zorgen voor een sterkere Europese economie en zal tevens het uiteenvallen van de EU tegenhouden (cohesie).

Brexit en Bremain - gevolgen voor de economie

Toegang tot de grote Europese markt blijft belangrijk voor de Britten, ongeacht de uitslag van het referendum. Als Groot Brittannië echter voor volledige onafhankelijkheid kiest, dan zal het land tarieven moeten betalen om goederen naar de EU te kunnen exporteren. Deze tarieven zullen hoogstwaarschijnlijk een flinke klap uitdelen aan de ontwikkeling van de Britse economie.

Groot Brittannië kan ook kiezen om een nieuwe deal met de EU te onderhandelen, maar zal dat nooit kunnen doen zonder toegang te geven aan de vrije beweging van EU burgers. Ook zullen zij in dit geval nog steeds aan de EU regelgeving moeten voldoen en aan het EU budget moeten bijdragen, maar dan geen directe invloed op het algemene beleid hebben.

Daarnaast zal het niet makkelijk worden om te onderhandelen met een partij waar je net afstand van hebt genomen. Een tegenpartij die nota bene ook nog eens uit 27 andere landen bestaat.

De Europese cohesie is een ander argument dat vaak genoemd wordt. De Brexit voorstanders leggen uit dat de NAVO eigenlijk de echte bron van Europese veiligheid is. De Brexit tegenstanders waarschuwen echter voor een 'domino effect' en dat meer EU leden uit de Europese Unie zullen stappen na een Brexit. Het uiteenvallen van de EU is in hun ogen een groot gevaar voor de Europese handel, draagvlak van de NAVO en daarmee ook voor de veiligheid van Europa.

Brexit en Bremain - wat zijn de gevolgen voor de financiële markten?

De financiële markten zullen sterk beïnvloed worden door het aankomende referendum. Nieuws over opiniepeilingen zal van grote invloed kunnen zijn op de koersen deze handelsweek. Het is echter ook mogelijk dat koersen zijwaarts bewegen in afwachting van de Britse uitslag.

Zodra de uitslag (gedeeltelijk) bekend zal worden, zal de volatiliteit snel toenemen. Een Brexit zal naar mijn mening een sterke bearish beweging creëren voor de GBP (rode pijlen). Ook de Euro zal deels onder druk komen te staan, maar minder dan het Britse Pond.

Als de Britten stemmen om langer in de Europese Unie te blijven dan verwacht ik juist een positieve reactie voor het GBP (groene pijlen). De prijsbeweging en volatiliteit zullen ook hoog zijn maar minder groot dan bij een Brexit.

De Japanse Yen (JPY), de Amerikaanse Dollar (USD) en de Zwitserse Frank (CHF) kunnen (sterk) in waarde toenemen in het geval van een Brexit. Ook kunnen we een toename in de vraag naar goud en obligaties verwachten.

Mocht Groot Brittannië uiteindelijk in de Europese Unie blijven dan kunnen de markten juist geheel andersom reageren. Als handelaar is het daarom zorg om de posities te verkleinen en minder of niet te handelen tijdens deze tijden van volatiliteit.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.

Avatar-Admirals
Admirals Een alles-in-één oplossing voor het uitgeven, investeren en beheren van uw geld

Admirals is meer dan een broker, het is een financieel centrum dat een breed scala aan financiële producten en diensten aanbiedt. We maken het mogelijk om persoonlijke financiën te benaderen via een alles-in-één oplossing voor beleggen, uitgeven en beheren van geld.