Amerikaanse Dollar (USD) onder de loep

Maart 08, 2016 11:35

Het handelsjaar 2016 is nu ruim 2 maanden oud en de spanning op de markt neemt alleen maar toe. Vele vragen blijven voorlopig onbeantwoord. Zal de Amerikaanse centrale bank (FED) voor de tweede keer haar rente verhogen? Kan de Amerikaanse Dollar (USD) net als in 2015 in waarde stijgen nadat de huidige impasse compleet is?

EURUSD blijft zijwaarts bewegen in correctie

week blijft zijwaarts bewegen in correctie

De EURUSD begon 2016 (verticale lijn) met een voortzetting van de bullish correctie (groene pijl), maar daalde fors (bruine pijl) toen prijs niet door de weerstand van 1.1375 kon breken. Deze weerstand was duidelijk te sterk en de Ichimoku indicator geeft - via de brede oranje band - goed aan waarom.

Op basis van het bearish momentum (roze pijl) en andere technische factoren verwacht ik een continuering van de algehele neerwaartse trend. Prijs is bijvoorbeeld gestopt bij het 38,2% Fibonacci niveau en de huidige zijwaartse correctie lijkt een lange wave 4 consolidatie te zijn. Lees meer over de Elliot Wave analyse.

De candle van vorige week was echter bullish (grijze cirkel). De koers is weer terug op het prijsniveau van begin dit jaar. Nu is er echter een steun aanwezig (paarse lijn), welke ondersteuning kan bieden bij het maken van een nieuwe bullish correctie.

4uur sterke steun kan leiden tot beweging omhoog

Op de korte termijn grafiek zien we, op basis van deze sterke steun (blauwe box), ook een goede mogelijkheid voor een correctie omhoog. Een zogenaamde ABC zigzag (groene pijlen) kan koers naar de Fibonacci doelen bij -27.2 en -61.8% brengen. Een doorbraak boven de top lijkt op dit moment niet realistisch gezien de wekelijkse (en maandelijkse) grafiek.

Ik verwacht, net als de meerderheid van twitter stemmers, dat er binnen nu en de komende 3 maanden een einde aan de bullish correctie komt . Een voorbode op een doorbraak door de dubbele bodem van 1,0450 en mogelijkerwijs een hevige daling richting 1,0 of lager.

twitter enquete breekt eurusd laagste punt van 2015

GBPUSD stevige correctie in downtrend

GPBUSD liet in de laatste maanden een aantal zeer snelle neerwaartse bewegingen zien (rode pijl), maar de neerwaartse trend ondervond toch regelmatig nodige steun. Het bullish kanaal (paarse) kan als correctief worden omschreven door de lichte invalshoek. Daarom verwacht ik deze week een continuering van de bearish trend richting de steunzone (groene circkel) rond 1.39.

Mocht de koers de korte termijn steun (zwarte lijn) niet doorbreken en juist door de weestand (oranje lijn) breken, dan is er ruimte om het 61,8% Fibonacci doel te halen.

4uur stevige correctie in neerwaartse trend

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite CurrenSea de online educatie bij Admiral Markets.