4 historische markt momenten uit 2015 –mee naar 2016?

Januari 06, 2016 15:16

Een korte terugblik op het turbulente 2015. Er ontwikkelde zich een aantal significante trends die de markten sterk hebben beïnvloed. Dit artikel zet de belangrijkste gebeurtenissen op een rij en bespreekt wat handelaren kunnen verwachten voor 2016. Is het mogelijk dat we in 2016 nog grotere marktbewegingen te zien krijgen?

2015: USD, EUR, Grondstoffen en China

De markt draaide op volle toeren in 2015 en zag vele historische momenten voorbij komen:

  • De Amerikaanse Dollar (USD) steeg fors in waarde aan het begin van 2015 maar kwam vervolgens in een impasse terecht. De USD verloor momentum omdat de lang verwachte renteverhoging pas in december werd ingevoerd. Op 16 december 2015 heeft de Amerikaanse centrale bank (FED) voor het eerst in 9,5 jaar haar rente met een kwart procent verhoogd van 0.25% naar 0.5%. Een historische gebeurtenis.

USDX week grafiek dubbele top steun bij 38.2 Fibonacci

  • De Eurozone begon aan een nieuw tijdperk met het Quantitative Easing programma. Het verlies in waarde van de Euro maakte Europese export goedkoper, was een belangrijke gedachte achter de monetaire versoepeling van Mario Draghi. Het gewenste resultaat laat nog even op zich wachten gezien de waardestijging van de munt aan het eind van het jaar.
  • De prijzen van grondstoffen zakten gedurende het jaar steeds verder weg, bijvoorbeeld de olieprijs die onder de $40 zakte. De Australische Dollar, Nieuw Zeelandse Dollar en Canadese Dollar namen flink in waarde af omdat zij als grondstof exporteurs minder verdienen.
  • De economische groei in China lijkt te stagneren wat niet bijdraagt aan herstel van de wereldeconomie.

Goud week grafiek neerwaarts kanaal

Meer turbulentie in 2016?

Hoewel de lijst van 2015 al indrukwekkend te noemen is, is het zeker mogelijk dat we in 2015 meer vuurwerk kunnen verwachten. Trends en grote koersbewegingen hebben over het algemeen de neiging om zich langer te ontwikkelen. Het zou mij daarom niet verbazen wanneer handelaren bovengenoemde trends grotendeels ook in 2016 zullen zien. Dat betekent voor de valuta's een sterke USD en een zwakke EUR, AUD, NZD, CAD en CNY (China). Ik verwacht dat grondstoffen zwak zullen blijven.

In dit artikel heb ik twee grafieken van de USD en Goud bijgevoegd. Ieder instrument heeft zijn eigen belangrijke niveaus. Voor de USD is een doorbraak van de dubbele top een vereiste voor een versnelling van de bullish trend. Een doorbraak van de ondersteunde trend lijn (blauw) kan zorgen voor een correctie (oranje pijl) voordat prijs verder zal gaan met de trend (blauwe pijl). Echter, wordt de steun bij het 38,2% Fibonacci punt doorbroken dan zal dat het einde betekenen van de opgaande trend.

De goudprijs bevindt zich al geruime tijd in een neerwaarts kanaal, waar beide weerstandslijnen (oranje en groen) belangrijk zijn om in de gaten te houden. Een doorbraak van de oranje weerstand betekent niet perse het einde van de downtrend want de lange-termijn weerstand is hoger (donker rode lijn). Op dit moment is het meest waarschijnlijke scenario dat prijs een bullish correctie maakt omhoog naar de paase box wat vervolgens als weerstand gebruikt zal worden (rode pijl).

Rest mij om u namens Admiral Markets en mijzelf een fantastisch 2016 te wensen en ik hoop u in vele artikelen en webinars te mogen zien!

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.