4 Grafiek Patronen voor de Forex Handelaar

April 30, 2015 11:40

De valutahandelaar speelt in op prijsbewegingen en men kan op vrijwel iedere grafiek een patroon ontdekken. Koersen bewegen namelijk in zogenaamde 'ritmes' (zie ook impulsieve en correctieve bewegingen) en vormen daardoor de basis voor iedere analyse. Het is aan de valutahandelaar om een bepaald patroon te herkennen en hier vervolgens gebruik van te maken. In dit artikel een aantal voorbeelden van grafiekpatronen uitgesplitst naar moeilijkheidsgraad van handelen (1 makkelijk versus 5 moeilijk) en hoe frequent het patroon in de praktijk voorkomt (1 weinig versus 5 veel).

Bear en Bull Flag

Moeilijkheidsgraad: 2; Frequentie: 5; Trend: mee

Bear and bull flags komen zeer regelmatig voor en staan voor een correctie na een impulsieve beweging. Zodra de koers door de 'flag' breekt kan men een vervolg van de trend verwachten. De moeilijkheidsgraad (2) zit in het feit dat er soms een 'valse break' plaatsvind om vervolgens verder te gaan met de correctie. Dat duidt natuurlijk op een verkeerd signaal, een fors verlies is te voorkomen met een juist geplaatste stoploss.

  • De bull flag is een bullish patroon: er is een bullish impulsieve prijs beweging, een bearish correctie en de verwachting van een bullish vervolg;
  • De bear flag is een bearish patroon: er is een bearish impulsieve prijs beweging, een bullish correctie en de verwachting van een bearish vervolg.

Neem de volgende voorwaarden in overweging om op basis van een flag patroon te handelen:

  1. De break heeft duidelijke price action (zie artikel);
  2. Er is een pullback aanwezig na de break;
  3. Het omkeerpunt van de flag zit bij het 23.6, 38.2 of 50% Fibonacci niveau (zie artikel).

Let op dat een flag niet dieper gaat dan het 50% Fibonacci niveau; de flag is namelijk een lichte correctie en dat past beter bij het 23.6% en 38.2% niveau. In onderstaand voorbeeld laten de oranje lijnen een bear flag zien; men ziet de stijging omhoog welke fors kleiner is dan de voorafgaande daling (paarse lijnen).

Legenda:
Orange lijnen: bear flag patroon
Paarse lijn: trend
Groen cirkel: instapmoment
Roze cirkels: potentiële plaatsen voor stoploss
Blauwe cirkels: koersdoelen

Head en Shoulders patroon

Moeilijkheidsgraad: 4; Frequentie: 4; Trend: tegen

Bij het head en shoulders (kop en schouder) patroon handelt men tegen de trend, vandaar een moeilijkheidsgraad van 4. Head en shoulder patronen komen voor zodra prijs moeite heeft met het doorzetten van de trend.

  • Wanneer de kop boven de schouders steekt in een opgaande trend dan verwachten handelaren een correctie omlaag.
  • Indien de kop onder de schouders steekt in een dalende trend dan verwachten handelaren een correctie omhoog (ook wel inverse head en shoulders genoemd).

De linker- en rechter schouder zitten in beide gevallen vaak op hetzelfde koersniveau. De neklijn geeft aan wanneer het patroon eindigt. Neem de volgende instapmomenten in overweging:

  1. Zodra de schouders een overeenkomstige prijs hebben bereikt;
  2. Let op divergentie tussen in het gebied tussen linkerschouder en kop (zie divergentie webinar);
  3. Bij het doorbreken van de neklijn.

Legenda:
Bruine cirkels: Head en shoulder patroon
Oranje cirkels: Inverted head en shoulder patroon
Groen cirkels: instapmomenten
Roze cirkels: potentiële plaatsen voor stoploss
Blauwe lijnen: koersdoel
Paarse lijnen: neklijn
Zwarte lijnen: divergentie

Rectangle patroon

Moeilijkheidsgraad: 1; Frequentie: 2; Trend: mee

Een rectangle (vierkant) patroon vindt alleen plaats na een impulsieve prijsbeweging. Vervolgens zal de koers zijwaarts bewegen. Het verschil tussen 'rectangle' en 'flag' is dat de flag een lichte correctie voorziet (max 50% Fibonacci), terwijl een rectangle nauwelijks correctie ondergaat. Prijs zal boven het 23.6% Fibonacci retracement blijven (max 38.2%). Neem de volgende instapmomenten in overweging:

  1. Bij de onderkant van het patroon;
  2. Bij het doorbreken van de rectangle;
  3. Terugkeer bij de bovenkant van het patroon na doorbraak.

Legenda
Oranje vierkant: rectangle patroon
Paarse cirkel: Fibonacci
Groene cirkels: instapmomenten
Roze cirkels: potentiële plaatsen voor een stoploss
Blauwe cirkels: koersdoelen

Rising en Falling Wedge patroon

Moeilijkheidsgraad: 5; Frequentie: 3; Trend: tegen

Gedurende een rising of falling wedge patroon vervolgt de koers haar trend, maar neemt het enthousiasme voor een verder vervolg langzaam af. Kopers hebben minder interesse in een long positie zodra de toppen gebroken worden, terwijl verkopers minder interesse hebben in een short positie bij het doorbreken van bodems. Momentum wordt langzaam minder en zal uiteindelijk leiden tot een correctie.

  • Een rising wedge is een bearish reversal patroon. Toppen worden met een klein verschil gebroken terwijl de bodem zich stapsgewijs naar boven verplaatst;
  • Een falling wedge is een bullish reversal patroon. De bodems worden met een klein verschil gebroken terwijl de toppen juist dichterbij de bodems komen.

Handelen op basis van rising/faling wedge is zeer lastig omdat er geen duidelijke instap mogelijkheden zichtbaar zijn. Meestal loont het zich om de trend omkeer af te wachten. In theorie kan de handelaar:

  1. Instappen bij de break met als nadeel dat men tegen de trend handeld;
  2. Instappen bij het einde van de wedge met als nadeel dat er geen duidelijke stoploss te plaatsen is.

Ervaren handelaren kunnen rising en falling wedges gebruiken om uitgekozen reversals te bestrijden. Let op dat de reversal een extra bevestiging heeft, zoals een belangrijk steun of weerstand niveau.

Legenda
Oranje vierkant: gehele rising wedge patroon
Oranje lijn: steun (steile invalshoek)
Bruine lijn: weerstand (lichte invalshoek)
Groene cirkels: instapmomenten
Roze cirkels: potentiële plaatsen voor een stoploss
Blauwe cirkels: koersdoelen

Conclusie

Grafiek patronen zijn zeer bruikbaar omdat deze informatie over het sentiment geven (momentum/ richting) en of de beweging wellicht doorzet of veranderd (reversal of trend vervolg). Simpel gezegd, grafiekpatronen helpen handelaren bij het analyseren van de grafieken, het doorgronden van belangrijke prijs niveau's, en bij het in- en uitstappen van posities. Mocht u interesse hebben in andere grafiekpatronen of uw ervaringen willen delen kunt u hieronder een bericht achterlaten.

Dit artikel is geschreven door technisch analist Chris Svorcik. Svorcik handelt voor eigen rekening in de valutamarkt. Hij verzorgt ook samen met Elite Currensea de online educatie bij Admiral Markets.

Avatar-Admirals
Admirals Een alles-in-één oplossing voor het uitgeven, investeren en beheren van uw geld

Admirals is meer dan een broker, het is een financieel centrum dat een breed scala aan financiële producten en diensten aanbiedt. We maken het mogelijk om persoonlijke financiën te benaderen via een alles-in-één oplossing voor beleggen, uitgeven en beheren van geld.